Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
juliang:
Проблема с тия 80 квадрата площ от стъкло е през нощта... Дългата зимна нощ, и стъклото което по изолационни характеристики се доближава до ламарината...
alvion:
Има решение за проблема - Кепенци (Капаци) или съвременния им аналог външни ролетни щори с механизирани с моторче и управлявано с Shelly Plus 2PM - All Product - Products - Shelly
juliang:
Алвионе, благодаря ти че ме светна с какво да си управялвам моторчето... но продължаваш да не схващаш каква е разликата между 10-15 см изолация и още един лист ламарина във вид на кепенци или ролетни щори.
Направи кепенци с 10 см изолация да видиш какъв ботур се получава. 80 квадрата стъкла с 10 см изолация прави 8 кубика щори. Представи си една камара с размер 4 х 2 х 1 метър (или по-образно - размера на един автомобил), закачена на фасадата на прекрасната ти модерна къща....
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Декември 31, 2022, 12:14:04 pm ---Проблема с тия 80 квадрата площ от стъкло е през нощта... Дългата зимна нощ, и стъклото което по изолационни характеристики се доближава до ламарината...
--- Край на цитат ---
Говориме за двойно или тройно стъкло. Такива, торйните, имат характеристики около 1 W/m2К ( а и до към 0.4 W/m2К ). Тоест за 17 часа без слънце (при най-късите дни и приемаме 30 K разлика между външната и вътрешната температура ) имаме 17h x 1W/m2K x 80 m2 x 30K = 17h x 2.4KW = 40.8 KWh. И така излиза, при слънчеви дни, има 7.3 повече директен приход на енергия ( в помещенията ) отколкото загубите, основно при конвекционните движвния на въздуха допирайки се до прозоцрите, които всъщност могат да бъдат допълително ограничени с около 50% с добре нанаправени големи завеси ( при мен имам планирани такива ) които да се пускат когато няма слънце или за презнощта.
Да не забравяме факта че слъцето нагрява цялата маса на стените вътре в къщата, и при полжение че е избран по-тъмен цвят, кето е възможно когато има достатъчно дневна светлина, цялата тази маса акумулира сънчевата енергия през деня и бавно я излъчва през нощта. Точно и затова казвам че няма по-икономически изгоден начин да се вкара слънчевата енергия директно в къщата от добре направени южни прозорци със сравнително добри термални характеристики. И затова ме радва че и заможни хора осъзнават дългосрочните енергиини ползит от така изградена къща и инвестират в това.
juliang:
Да, през зимата като има ярко слънце - ОК. А като е мъгливо? Като е облачно? Ще стоя по 1 месец със спуснати завеси и лопнати кепенци денонощно ли?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия