Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Декември 31, 2022, 03:10:36 pm ---Да, през зимата като има ярко слънце - ОК. А като е мъгливо? Като е облачно? Ще стоя по 1 месец със спуснати завеси и лопнати кепенци денонощно ли?
--- Край на цитат ---
Всеки годишен сезон си има своите метериологични особенности. Всичко живо в природата се влияе и променя начина си на живот в сравнение с температурата и слънцегреенето, така трябва да е и с хората. Или ние да не се влияем от това дали слънцето греее или не?.
В крайна сметка това което искам да покажа е че има икономически много по-изгодна алтернатива на стандартното виждане, и натрапеното маркетингово-ориентирано виждане, че виждате ли хората трябва да инвестират в екелктро-соларни панели за да "прихваща" слънчевата енергия (и да се пропагандира като "зелен"). Има много начини да се изплзва директната слънчева енергия, само човек трябва да помисли малко повече, да направи някои елементарни изчисления и да тръси начини да оптимизира.
VITAN:
Не знам дали някъде се прави тази идея:
Система от няколко огледала
(колко големи няма значение, колко на брой също => според сметките)
прави слънчеви "зайчета" в тия широки прозорци.
Системата може да е част от оградата, но следи местоположението на слънцето.
Когато го няма или ще стане прегряване в помещението, автоматиката извежда огледалата в позиция,
да гледат надолу или ги деактивира по някакъв друг начин.
Идейка просто.
Минуса (?) е само, че от време на време трябва гимнастика - с миещ препарат и вода.
П.п. Писки, моят теракот в кухнята хич не е тъмен, но яко "попива" слънце.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: VITAN в Декември 31, 2022, 04:41:50 pm ---Не знам дали някъде се прави тази идея:
Система от няколко огледала
(колко големи няма значение, колко на брой също => според сметките)
прави слънчеви "зайчета" в тия широки прозорци.
Системата може да е част от оградата, но следи местоположението на слънцето.
--- Край на цитат ---
Да това е един от начините за соларна концентрация и може да се прилага, като също съм оптивал подобни техники, но си изисква въртене на огледалата и това трябва да се автоматизира. Имам няколко огледала подредени стационарно на терасата (на която рядко се излиза) и те пренасочват допълнително около 2 KW към прозорците. Трябва да се почистват обаче, като при мен почистването е на всеки 2-3 седмици, за около 5 минути.
--- Цитат на: VITAN в Декември 31, 2022, 04:41:50 pm ---П.п. Писки, моят теракот в кухнята хич не е тъмен, но яко "попива" слънце.
--- Край на цитат ---
Всяко масивно покритие, особенно с по тъмен цвят, попипва слънчевата радиация. Металните парапети на терасите, боядисани в черно, през последната седмица се нагряваха до 27-28 С, при външна температура 15 С. Колкото повече слънчево греене прихващате (и задържате) в дома си, толкова по-малко ще имате нуждата от отопление.
GMG:
Пикси, витко и там другите.... Вие сте ненормални,
осрахте поредната тема, а тя Е за С. парно! ;D
За много години!
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Декември 31, 2022, 03:42:08 pm ---Всеки годишен сезон си има своите метериологични особенности. Всичко живо в природата се влияе и променя начина си на живот в сравнение с температурата и слънцегреенето, така трябва да е и с хората. Или ние да не се влияем от това дали слънцето греее или не?.
--- Край на цитат ---
Опитвам се да ти обясня, че такива големи прозорци те правят много по-зависим от природните условия, като в голяма част от времето (поне по нашите географски ширини) тази зависимост няма да е в твоя полза.
И би ли ми обяснил к'во ще се случва в стая с 80 квадрата прозорци и стени боядисани в тъмно август месец в 3 часа следобед?
А, да... сетих се... пак ще стоиш със затворени кепенци...
Поради тази причина не си купувам автомобил кабрио. Изглежда прекрасно, на пръв поглед е изккючително практичен, докато не го покараш няколко дни и разбереш, че можеш да се възползваш от свалящия се покрив точно по 2 часа на ден само по 1-2 месеца в годината и само когато използваш колата по определен начин. А през останалите 22 часа и останалите 10 месеца се "наслаждаваш" на повишения шум, постоянната влага и течове, постоянното притеснение някой да не порне тавана за да ти свие цигарите от купето, притеснението да не вземе да завали докато тавана е спуснат... Получаваш и схванат врат, главоболие, синузит, мухи в устата, прахоляк до дупката на задника...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия