Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
juliang:
За прецизност трябва да се знае температирата в помещението при измерванията на темп. на водата. Щот не е ясно слънцето или околната температура са загрели водата.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: ELPUNTO в Януари 05, 2023, 02:37:30 pm ---час . . . . 11:45 ч. температура на водата . . . . . . . . . 17,7 * С
час . . . . 12:05 ч. температура на водата . . . . . . . . . 19,9 * С
час . . . . 12:32 ч. температура на водата . . . . . . . . . 21,9 * С
час . . . . 13:05 ч. температура на водата . . . . . . . . . 24,3 * С
час . . . . 13:30 ч. температура на водата . . . . . . . . . 25,1 * С
epwpixieq-1 как от тези измерени температури да изчислим топлинната енергия влизаща през "слънчевия прозорец" ?
--- Край на цитат ---
Трябва да знаете количеството на водата което сте сложили и полоща на съда. На 1L вода за покачване на температурата с 1С се изисква 4180 J ( както много пъти съм писал, и това е фудаментално да се знае). След това са само елементарни изчисления в това да отнесете, площа (на водния ви съд) която имате към площа на целия прозорец. Например при положение че легенчето ви е 30см диаметър, изчислявате площтта и я отнасяте към квадратния метър. Тоест, за квадратния метър получавате пъти повече енергия, понеже имате пъти по-голяма площ от вашия съд. А това колко квадрата прозорци имате вече вие си знаете.
juliang е прав, и при положение че стартирате с температура в помещението доста по-висока отколкото е тази на водата, ще има процес на температурна абсорбация, затова трябва да сложите втори точно такъв съд, с точно толкова вода, със същата начлана температура, който не трябва да бъде изложен на слънцегрееене, и в края на ексеримента замервате разликата в температурите. Отново резултата нямя да е оптимален но с определено приближение може да даде престава за енергииния приток.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: GMG в Януари 05, 2023, 03:48:51 pm --- Аз искам Пикси да покаже тез прословути джамове
дет му влизали Слънчеви киловати и мегаджаули в къщи!
Ако може. :)
--- Край на цитат ---
GMG вече съм пускал снимки, та даже имаше и коментари по тях. Но който не е следил, сега трябва да търси. Но на вас понеже ви е толкова интересно търсенето мисля че нямда да преставлява никакъв интелектуален проблем.
А иначе мегаджаулите ги нямам за нищо, само да не се разреждат през кондензатор (че тогава и джаулите са опасни ! ), директно боравя с гигаджаули :), както и всеки който има къща огряна поне за 3-4 часа от слънчева радиация.
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Януари 05, 2023, 10:18:53 pm ---А иначе мегаджаулите ги нямам за нищо, само да не се разреждат през кондензатор (че тогава и джаулите са опасни ! ), директно боравя с гигаджаули :)
--- Край на цитат ---
Аматьорска работа :)
И кат каза "гигаджаули" - да покажем "стотина гигаджаула" :
От моя бегъл сблъсък с гигаджаулите... няколко десетки от тях ще докарат цялата къща до течно състояние за минути... :)
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Януари 06, 2023, 12:05:44 am ---Аматьорска работа :)
...
И кат каза "гигаджаули" - да покажем "стотина гигаджаула"
От моя бегъл сблъсък с гигаджаулите... няколко десетки от тях ще докарат цялата къща до течно състояние за минути... :)
--- Край на цитат ---
Ами ние аматьорите мямаме првилегиите да работим с такива сериозни закупени играчки :) Честно тези означения мен изобщо не ме впечатляват понеже доста добре ми е ясно какво представляват.
И докато вие работите с комерсилни продукти и концентирани "гигаджаули" при мен "работата" е с разпръснати такива :) Всеки човек, с двор от поне 500 квадрата, работи с такива разпръснати "гигаджаули" всеки ден (когато има слънце), така че поради тези причини нямам никакви страхове от втечняване на къщата, поне докато не започна да си играя по-сериозно с ториово-уранов цилъл на разпад и тогава минавам директно на тераджаули ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия