Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (10/102) > >>

valex:
Това ми е таблицата с допълнена информация за енергийния разход. При идеални условия ако приемем, че може целогодишно да се добива енергия от слънцето за отопление на бойлера (според мен оптимална и достатъчна температура на бойлера е около 50 градуса, 120л , за двама души ) и да се икономиса 50% със слънчеви колектори от горивото за котела се получава максимум 600 лева икономия на година.
Това е ако не съм сбъркал със сметките.

valex:
Продължавам  със сметките.
Ако зимен месец ми трябват 1100kWh  на ден са средно  37kWh.  До колкото знам в нашия район през лятото се пада към 1kW на квадратен метър. Зимата сигурно е максимум 1/2, че и по-малко. При средно максимум 5-6 слънчеви часа на ден средно става:  6kW което заедно с КПД на панелите (приемам 0.8 ) стават към 14м2 панели.
 Добавям и таблицата за слънчевата радиация по месеци за района на Варна.

GTV:
 Ти хубаво ги правиш тези сметки, но като че ли пропускаш нещо.. За януари имаш средно около 1470 Ват. часа на ден при хоризонтална равнина и 2330 Ват.часа на ден за оптимално насочена равнина. Но въпроса е колко можеш да ползваш от тази мощност като топлинна енергия която да ти върши работа.  Ако затопляш буфера от 0 до 25гр., то пак си е топлинна енергия но не ти върши работа. Бях споменал че ако ползваш буфера като подгревател на ел.бойлера, т.е. да подгряваш водата от водопровода тогава нещата ще изглеждат по друг начин. Подгревател се прави лесно от бидон, варел и т.н. и серпентина от гъвкава тръба с алуминиева вложка.

valex:
Идеята е панелите да са добавка към котела. Така, че температурата може би трябва да е примерно от 40 градуса да се вдига на 50 или нещо подобно. За сега нямам представа как се да се пресметнат мощностите. Трябва някой топлотехник :)

GTV:
 14 кв.м. панели правят 7 слънчеви колектори. 7 слънчеви колектори по около 300лв без труд, разводките, антифриза, помпи, вентили, контролери и мн. др. правят поне 2500 лв.
  Що не помислиш за фотоволтаик за отопление. Със сигурност е по ефективно и евтино.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия