Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (93/102) > >>

juliang:
Това е ясно. Аз говоря за замърсването. Ако някой си мисли че сухата дървесина замърсява по-малко от мократа, да знае че греши. Това че в печката остава по-малко сгурия не значи че по-голяма част е изгоряла. Просто по-голяма част сте я изкарали през комина и сте замърсили въздуха.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Януари 14, 2023, 07:21:35 am ---Това е ясно. Аз говоря за замърсването.

--- Край на цитат ---
Ами ясно е че не е ясно  ;D. Замърсявянето е функция на ефективното изгаряне/оскидация, защо изобщо тогава си мислите че имате тези номенклативни норми (които вие така усилетно коментирате по темите) ??? Нали всичко което те се опитват да регулират, индиректно, е ефективността на горивния процес  ;D

--- Цитат на: juliang в Януари 14, 2023, 07:21:35 am ---Ако някой си мисли че сухата дървесина замърсява по-малко от мократа, да знае че греши. Това че в печката остава по-малко сгурия не значи че по-голяма част е изгоряла.

--- Край на цитат ---
Ех juliang, вие каточели не сте изучавали теория на горивните процеси ( особенно при дървесината ), а само гледате технически характеристики на горекли  ;D (добре е че работите само с фабрични продукти/горелки). Ами то даже не е толкова дали дървесината е суха или мокра, а възможността за потдръжка на ПОСТОЯННА висока температура, което е едно от условията за ефективно горене (даже си спомням че вие също писахте това при други коментари ня явно не ги вързвате теоретично процесите). При положение че можете ( по какъвто и да е друг начин ) да потдържате висока темпертура в горимата камера, когато оксидирате мокра дървесина, което явно ще бъде страшно неикономично, вие ще можете да разградите и водата дирекетно на водород и кислород ( това за сега е най-оптималния метод за получаване директно на водород) и да позволите на редуциращите процеси да затвроят химичните реакции ефективно. При положение че ви е интерсно мога да  препратя научни публикации на тази тема.

juliang:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Януари 14, 2023, 10:35:36 am ---Ами ясно е че не е ясно  ;D. Замърсявянето е функция на ефективното изгаряне/оскидация, защо изобщо тогава си мислите че имате тези номенклативни норми (които вие така усилетно коментирате по темите) ??? Нали всичко което те се опитват да регулират, индиректно, е ефективността на горивния процес  ;D

--- Край на цитат ---
Двете неща имат много далечна връзка. Няколко примера:
1. Колкото и да оптимизирате процеса на горене, наличната в горивото сяра (при мазут, въглища и т.н.) няма да се повлияе. Винаги ще си имате серен диоксид на изхода.
2. Намаляването на излишъка на кислород води до оптимално горене, до най-голяма ефективност на системата, но и до най-висока температура в горивната камера. А колкото по-висока е температурата на горене, толкова повече са азотните окиси. Последните разработки жертват ефективност чрез увеличаване на излишния въздух само и само да свалят азотните окиси чрез сваляне на температурата на горене. Същата функция имат и EGR клапаните в автомобилите (в някои нови модели горелки също се ползва рециркулация на димните газове именно с тази цел).

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Януари 14, 2023, 10:35:36 am ---... При положение че можете ( по какъвто и да е друг начин ) да потдържате висока темпертура в горимата камера, когато оксидирате мокра дървесина, което явно ще бъде страшно неикономично, вие ще можете да разградите и водата дирекетно на водород и кислород ( това за сега е най-оптималния метод за получаване директно на водород) и да позволите на редуциращите процеси да затвроят химичните реакции ефективно. При положение че ви е интерсно мога да  препратя научни публикации на тази тема.

--- Край на цитат ---
Опитите да разградиш водата на водород и кислород чрез горене са обречени предварително. А и енергията която ще глътне процеса на разграждане е точно толкова колкото ще получиш при последващото съединяване на водорода и кислорода обратно във вода. С малката подробност, че при съединяването на водорода и кислорода с отделяне на температура от 2000+ градуса ще доведе до азотни окиси...
Разбери го най-накрая - възможно най-високата температура не е целта на занятието. Колкото по-висока е температурата на димните газове, толкова по-голям е техния обем, съответно толкова по-висока скорост на движение имат в печката/котела/кюнците, съответно толкова по-бързо ще се изнижат, съотвтно толкова по-малко топлина ще можеш да отнемеш от тях преди да са избягали.
Затова и чрез настройката на горелката се борим да сведем до минимум излишъка на въздух при горенето. Не че горенето е по-замърсяващо с 6, 8 или 10% излишен кислород. просто 6% излишен кислород означава 30% излишен въздух, който възддух го вкарваш в системата, загряваш го до няколкостотин градуса и после го изхвърляш в комина. Затова и се борим за 3%, а при системи със следене на кислорода в реално време - до под 2% излишък на кислород. И при това пак стигаме до гадните азотни окиси, с които (или заради които) трябва да правим компромис...
Така че всякакви нАучни публикации не струват и хартията на която са напечатани, когато се сблъскаш с реалната инсталация и реалните проблеми във всеки един случай.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Януари 14, 2023, 02:00:19 pm ---1. Колкото и да оптимизирате процеса на горене, наличната в горивото сяра (при мазут, въглища и т.н.) няма да се повлияе. Винаги ще си имате серен диоксид на изхода.
...
Затова и се борим за 3%, а при системи със следене на кислорода в реално време - до под 2% излишък на кислород. И при това пак стигаме до гадните азотни окиси, с които (или заради които) трябва да правим компромис...

--- Край на цитат ---
Тръгнахме от дискусия че при горене на мокри и суги дъвра екефкивността на огренето е една и съща, което беше сърцевината на разликата в менията които имаме та до цитираното. Лошо е когато в една дискусия не може да се концентрираме и стоим твърдо около основния въпрос. В защита на сухата дървесина мога само да добавя че природата не е толкова глупава да гори нея отколкото мократа гора :)

А по-отношение на енергията/топлината в изгорелите газове не се притеснявайте, поне при мен, при много други ми е ясно какво става, като съм и изчислявал че при сестра ми 50% от топлинната енергия излиза през кумниа (оставям на страна ефекивността на самия горивен процес), При мен имам 4 тухлени калпака, с общо тегло около 3 тона (така ги наричат Руснаците при техните Руски печки) където температурата на топлия въздхух може да се отдаде, и да излезе само през най-ниската част (а не най-високата), преди да продължи пътя си към кумина. Вскичко съм го правил лични и нищо не съм купувал направено така че отново не се притеснявайте за моята ефективност.

ELPUNTO:

ЕНЕРГОНЕЗАВИСИМА  КЪЩА
Първите 3 дни от м. февруари бяха слънчеви. По моята система това не са 100 % слънчеви дни, за мен са полуслънчеви дни.
Край София имаше слънце + разкъсана облачност, но след серията от 10 облачни дни, това е . . . . радост !

Соларите – Слънчевото парно и Домашната Ел. Централа заработиха.ДЕлЦ произведе 6 кВт/часа , а Слънчевото парно повиши температурата в Буфера до 57 – 58* C. В резултат на което повече от 12 часа жилището се отоплява от ЕКОчиста и БЕЗПЛАТНА слънчева енергия. Не достигат около 10 кВт топлинна енергия за 100 % отопление от Слънцето.
Но денят ще става по дълъг, слънцето по силно и очаквам това да се случи при следващата серия слънчеви дни.

Двете слънчеви системи, Слънчевото парно и ДЕлЦ се допълват чудесно. През светлата част на деня примерно от 10:00 ч. до 16:00 ч. отоплението се поема от ДЕлЦ, която захранва 3 – 4 ел. уреда. През това време Слънчевото парно акумулира топлинна в Буферния съд.

Когато слънцето се обърне след 16:00 ч. , топлината акумулирана в Буфера поддържа температурите в стаите.Тази топлина
отоплява до към 22:00 ч. През нощта включвам ел. нагревател на Буфера и така на ток–нощна тарифа стаите се отопляват до
6 – 7 часа сутринта, към 9:00 ч. новото слънце "събужда" ДЕлЦ, тя започва да произвежда ел. енергия и цикълът се повтаря.

Профилът на "слънчевата" ЕНЕРГОНЕЗАВИСИМА къща се очертава все по ясно.

Топлинната енергия да бъде с вас
                                                                                       ELPUNTO

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия