Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
ELPUNTO:
ЕНЕРГИЕН БАЛАНС
през първите 6 месеца на 2023 г.
Слънчево парно – 2 & Домашна Ел. Централа 2
В средата на лятото сме, м. юли почти изтече. В БГ настана лятна жега, всеки търси сянка и прохлада.
Реших да направя енергийния баланс на домакинството ми за първите 6 месеца на 2023 г.
Ето какво показват цифрите :
За 6 месеца моята ДЕлЦ е произвела ел. енергия . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1 500 кВтч
За 6 месеца моята ДЕлЦ е работила . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172 дни
За 6 месеца моята ДЕлЦ НЕ Е работила, поради сняг, мъгла и облаци . . . . . . . . 9 дни
Ел. енергия произведена от ДЕлЦ бе използвана изцяло и само за ОТОПЛЕНИЕ.
За 6 месеца Слънчевото парно е произвело топлинна енергия . . . . . . . . . . . . 1 150 кВтч
Топлинната енергия от Слънчевото парно бе използвана основно за ОТОПЛЕНИЕ.
През м. юни Слънчевото парно доставя Битова Гореща Вода – БГВ, през м. юли също.
Газ котелът е ИЗКЛЮЧЕН вече трети месец.
За сравнение домакинството ми използва ток от мрежата и газ за отопление и БГВ.
Ето какъв е разходът :
Ел. енергия от мрежата за отопление за 6 месеца. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 100 кВтч
Газ метан за отопление и БГВ за 6 месеца . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 160 куб. м.
Вижда се, че ДЕлЦ и Слънчевото парно са произвели повече енергия от ел. енергия взета
от електропреносната мрежа.
През летните месеци юни, юли и август Соларите работят на пълна мощност, ще имам излишък от ел.енергия
и от топлинна енергия, която за съжаление аз не мога да "складирам" и да съхраня за отоплителния сезон.
Предстои още работа за да направя Енергонезависимата къща, ако даде Господ живот и здраве може да
успея в този живот :) .
Желая на всички слънчеви дни и прохладни нощи.
VITAN:
--- Цитат на: ELPUNTO в Юли 28, 2023, 02:59:44 pm ---Предстои още работа за да направя Енергонезависимата къща, ако даде Господ живот и здраве може да
успея в този живот :) .
--- Край на цитат ---
Дай Боже!
Михаил Кузмов:
С Бог напред, и ти пред него!
ELPUNTO:
ЕНЕРГОНЕЗАВСИМА КЪЩА
Слънчево парно & Домашна Ел. Централа
Енергонезависима къща звучи малко стряскащо, звучи като фантастика или футористичен проект от
далечно бъдеще. Но това съвсем не е така, Енергонезависимата къща е факт, който убягва от вниманието на
повечето български граждани.
За мен Енергонезависимата къща е реалност поне от 5 години. Моето Слънчево парно и Домашната Ел. Централа
през летните месеци произвеждат топлинна и ел. енергия за домакинството ми от БЕЗПЛАТНАТА и ЕКОЧИСТА
слънчева енергия.
На практика от 20 май, до днес 17 август домакинството ми използва Битова Гореща Вода – БГВ произведена от
Слънчевото парно, а ДЕлЦ произвежда ел. енергия за битови цели. Двете слънчеви системи, Слънчевото парно и ДЕлЦ
работят, през лятото произвеждат енергия която 3 – 4 пъти надвишава нуждите на домакинството ми.
Разбира се това е през летните месеци, когато денят е дълъг, слънцето е силно , а нуждите от енергия са малки.
На практика, домакинството ползва само битова газ, около 1 куб. м. за месец, която газ използва за готвене.
От 20 май, газ котелът е изключен, Буферът е пълен с БГВ нагрята поне до 60* С и повече.
Разходът на ел. енергия е 100 – 120 кВТчаса за месец, ДЕлЦ произвежда 4 – 5 пъти повече в летните месеци.
Накратко през юни, юли , август и септември топлинната и ел. енергия са собствено производство.
Много други домакинства произвеждат енергия за свои цели. На практика всяко домакинство, което има ФВ
Домашна Ел. Централа с мощност от 5кВт и повече може да покрие разходите си от енергия през летните месеци.
Сега предстои да мога да произвеждам енергия от Соларите и през отоплителния сезон. Това не е лесна задача, но е постижима.
Михаил Кузмов:
М, да! Коментирахме преди време, тези 4-5 пъти да съхраним за зимата. Докарахме я до подкриватакруша😓! В този аспект, енергонезависима къща през зимата се оказва химера! Проблемът е известен. Поне до момента не съм достигнал информация за решението му! Разбира се в световен мащаб се работи, и пробива би бил невероятно постижение!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия