Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
ELPUNTO:
СЛЪНЧЕВ РЕЖИМ 2024 год.
Слънчево парно & Домашна Ел. Централа
Слънчевият режим за мен е когато топлинната и ел. енергия за домакинството се произвеждат от
Слънчевото парно и Домашната Ел. Централа.
За 2024 г. влязох в Слънчев режим на 20 март , тогава отоплението се пое от Соларите.
Битовата Гореща Вода – БГВ все още произвеждаше газ котела.
На 01 април отоплението и БГВ се осигуряваше от Слънчевото парно и ДЕл.Ц.
Слънчевият режим започна на 01 април и продължава все още с днешна дата т.е. 14 октомври 2024 г.
Или за месеците април , май , юни , юли , август , септември до14 октомври топлинната енергия за домакинството
се произвежда от Соларите.
Това не е някакво постижение , Слънчевият режим от 2024 г. повтаря режимът от 2023 г.
През лятото денят е дълъг , слънцето е силно , а нуждите от енергия са сравнително малки.
Соларите произвеждат топлинна и ел. енергия , която 2 – 3 пъти надвишава нуждите на домакинството.
Казано просто , през летните месеци има ИЗЛИШЪК от енергия.
Ако времето е слънчево , Соларите ще захранват къщата до края на октомври.
Това значи 7 месеца екоЧИСТА и БЕЗПЛАТНА енергия.
За района на София , където живея това е добро постижение.
За южните райони на БГ , високопланинските полета и Черноморието
може би Слънчевият режим е 8 – 9 месеца.
Енергонезависимата къща е възможна и постижима.
Слънчевата енергия да бъде с вас !
ELPUNTO
ELPUNTO:
ЕНЕРГИЕН БАЛАНС ЗА 2024 г.
Слънчево парно & Домашна Ел. Централа
Годината 2024 е със среден брой слънчеви и полуслънчеви дни от изминалите 10 г.
Ето какво показва статистиката за времето край София :
слънчеви дни . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 146 дни
полуслънчеви дни . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .117 дни
облачни, дъждовни и снежни дни . . . . . . . . . . 103 дни
За цялата 2024 г. моето Слънчево парно е произвело > 2 600 КВтчаса топлинна енергия.
Тази топлинна енергия се използва за отопление и за Битова Гореща Вода – БГВ.
Това количество 2 600 кВтч е в първите три места от изминалите 10 г.
Слънчевото парно 2 работи ефективно и заедно с Домашната Ел. Централа 2 произвеждат
безплатна и екоЧиста енергия.
Енергията произведена от ДЕлЦ за 2024 г. е . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 570 кВтч
За 2024 г. ДЕлЦ е работила , т.е. произвеждала ел. енергия . . . . . . . . . . . . . 315 дни
За 2024 г. ДЕлЦ НЕ Е работила . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 дни
За сравнение през 2024 г. домакинството ми е изразходвало ток от мрежата 1 490 кВтч.
За изразходвания ток от ел. мрежа е заплатено . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .344,29 лв.
Вижда се , че токът произведен от ДЕлЦ е почти колкото токът изразходван от мрежата.
В същност ДЕлЦ може да произведе 2 – 3 пъти повече , но през лятото тази ел. енергия
е в повече , просто няма за какво да я изразходвам и тя се пилее.
Същото важи и за Слънчевото парно , енергията му през лятото не се използва на 100%.
За отопление , БГВ и готвене домакинството ми използва ГАЗ – метан.
За отопление през 2024 г е изразходван газ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .680 м.куб.
За БГВ и готвене през 2024 г е изразходван газ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 м.куб.
Общо . . . . . . . .741 м.куб.
Заплатени . . . . .1031,85 лв.
Цената на 1 куб. м. газ се променя през 2024 г., средно 1 куб.м – 1,39 лв.
Това е по ниска цена от тази която беше през 2022/2023 г. над 4 лв., но е сравнително
висока. През 2020 г. цената беше 1 куб.м. – 1 лв.
Количеството 741 м.куб. е най ниското използвано от 2004 г., Т-рата в къщата през отоплителния
сезон се поддържа в границите 21* – 22* C от системата Мониторинг & Контрол.
Изразено в проценти , 60% от енергията за отопление и БГВ е от газ – метан , а 40% е произведена
от Слънчевото парно и ДЕлЦ.
При сегашните цените на ел. енергия и газ за битови потребители , отоплението с ток ще бъде с
25 – 30 % по евтино от отоплението с газ. Това при мен е технически възможно и аз го проиграх
през 2022/2023 г.
Разбира се отоплението със Слънчева енергия е най изгодно , цената на 1 кВтч. = 0,00 лв.
Топлинната енергия да бъде с вас.
ElPunto
Радико:
От както започна да става слънчево имам проблем със експорта на енергия.
Налага се да изключвам предпазителя и да оставам в островен режим докато попремине слънцето. В командировки съм постоянно та не ми остава време да довърша експортния ограничител който ще ми реши проблема.
valex:
Радико,
Инвертора ти няма ли възможност за ограничяване на износа на енергия навън?
Радико:
Теоретично би трябвало да има. Най малкото защото на дисплея му мощността на мрежата става отрицателно число когато започне да експортира. Обаче във настройките до които имам достъп през неговия дисплей няма такава опция. Андроид софтуера които е посочен в упътването му става само за мониторинг. Софтуера който е за компютър въобще не успявам да го изтегля. Върти ме в кръг в три страници и нищо друго не се случва.
Самия инвертор е ей това:
https://bestpc.bg/bg/inverters/sorotec/on-off-grid-solaren-invertor-revo-iii-8k-48vdc-336296
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия