Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (15/102) > >>

Радико:
GTV
Едно време имаше едно списание "Млад Конструктор" на предпоследната му страница имаше една хубава рубрика:
Почакай изобретателю някой друг се е сетил преди тебе.
Много подходящо заглавие точно за момента. Точно Валекс беше намерил такова нещо, което вече се продава в интернет - надуваем къмпингов панел от PVC с черен цвят. Да но на мен, а и не само на мен, това ми се струва несериозно извън темата за забавления, отпуски и почивки. Във форума на OFFRoad-Bulgariа това ще бъде посрещнато с интерес, но тук  :(  :(  :( 

GTV:

--- Цитат на: Радико в Август 25, 2013, 09:59:53 am ---GTV
Едно време имаше едно списание "Млад Конструктор" на предпоследната му страница имаше една хубава рубрика:
Почакай изобретателю някой друг се е сетил преди тебе.
Много подходящо заглавие точно за момента......  :(  :(  :( 

--- Край на цитат ---

Уважаеми Радико, това по-скоро важи за теб, отколкото за мен. След  справката,
      http://mazeto.net/index.php/topic,8481.0.html
  погледни това:

--- Цитат на: GTV в Август 02, 2013, 07:12:16 am --- Радико, правил съм подобен сл. колектор с концентратор от разцепени ПВЦ тръби  Ф110  и домакинско алуминиево фолио още през далечната 2001г. Доста лаишко изпълнение но вършеше някаква работа по подобие концепцията на колегата Елпунто. Проблема е в променливия фокус. Практиката показа че абсорбера трябва да се уголеми радиално или аксиално за да покрие фокусното преместване. Другият вариант е геометрията на концентратора. Погледни това, може да ти е от полза.
   http://www.fossilfreedom.com/increase-output.html

--- Край на цитат ---

Само че аз не си бутам Гагата по въпроси за които не съм компетентен. Относно  директното загряване на работния флуид, претендирам за ОРИГИНАЛНОСТ, защото още през далечната 2003 год. конструирах слънчеви колектори от прозрачен поликарбонат през които циркулираше оцветена течност. Проблема беше, че спря тока за половин час и колекторите възвряха, от което се деформираха и разлепиха. От тогава до сега идеята претърпя много метаморфози, за да стигне до вас и на ПОЛЗУ РОДУ в най опростения си вариант.
  Не виждам какво не ти харесва. Басейнчето е прозрачно и надуваемо което допуска директно нагряване при въздушна топлоизолация. Квадратурата му е почти стандартна за сл. колектор. Може да се регулира нивото му в зависимост от потребностите. Може би найлона те притеснява, ами сложи му стъклопакет с К-стъкло. 45 градуса си е съвсем нормална температура за къпане. Или пък слънчевия кръгъл отражател-концентратор? Може би градинските маркучи за 6-7 лв. които ще ти изкарат поне 5 години.
  А-хаа сетих се, не можеш да си го сложиш на покрива, за да те виждат всички колко си Велик!?! ;D 
 Радико, подобни чисто Български реакции са типични за форуми с комерсиални  "майсторчета", но са недопустими за Форум от експериментатори.  :D

ELPUNTO:
Скъпи колежки и колеги, съфорумки и съфорумци,
ЕСЕНТА ДОЙДЕ ! ЕСЕНТА настъпи в цялата ни страна.

Дойде усилно време за туршии и ракии.  :)
Дойде и отоплителният сезон. Искаме или не отоплителният сезон 2013 - 2014 г. чука на вратата.  :(

Аз вече го открих на 16 септември 2013 г. Вече 10 дни солара вкарва 20 -30 кВтч топлинна енергия в дома ми.
Пускам слънчевото парно през нощта, когато Т-та пада до 6-7*С.
Слънцето топли жилището средно 8 - 10 часа в денонощие и осигурява битова топла вода.
А като се сетя, че парното и топлата вода са БЕЗПЛАТНИ . . . . направо се разтапям.  ;D

В къщата има комфорт и топлина БЕЗПЛАТНО !
Ако трябваше да пусна газовия котел, НЕ БИХ ГО НАПРАВИЛ ! Щяхме да ходим навлечени с пуповери и да мръзнем.
Когато енергията и топлината са FREE, изобщо не се замислям, пускам парното и се грея.

Желая на всички златна, плодоносна и СЛЪНЧЕВА ЕСЕН !

НАЗДРАВЕ !  :)

Vetap:
Поздрави,
Напълно те разбирам ELPUNTO. Когато пуснах слънчвата си инсталация за освтяване на двора и аз се чувствах така. Ходиш си по двора по сред нощ, четеш си вестник  ;D. и сърцето ти пее... "безплатна" енергия...  И като погледнеш само - лампи 12 X 3$. Панел 25W - 30$, акумулатор 16АH - 60$, таймер 10$. Не е чак толкова скъпо. И какъв кеф..... Следващият етап е да направя хладилниците да работят от слънцето....
Желая ти успех и слънчева зима  ;D

EDM electronics:
Колеги, искам да Ви попитам:

Как да направя конвенционален ел. бойлер примерно 80 л да се загрява със соларен панел? Какво ми е необходимо - какъв панел точно? Какви трябва да са тръбите, помпа...и т.н.?

Благодаря предварително!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия