Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (16/102) > >>

Vetap:
EDM electronics,
Обикновенно слънчевият бойлер се свързва преди елекрическия, като терморегулаторът на последния се поставя да сработва на висока температура, така че в нормална ситуация, когато температурата на водата е от порядъка на 45 - 50 градуса, електрическият нагревател да не работи. Прави се и нещо друго: Нагревателят се изважда и на негово място се монтира меден топлообменник (прави се от медна тръба за водопроводна инсталация). Слънчевият панел се пълни с антифриз и малка помпа върти антифриза през топлообменника (включва се периодично с таймер). Желателно е да се запази електрическия нагревател, но в повече от случаите технологично това е трудно. При такова решение съществува реална опасност от замръзване и спукване на тръбите и дефект на помпата, особенно при много ниски температури.Трябва ти UPS за помпата и автоматика. При всички случаи слънчевият панел трябва да е преоразмерен, т.е. ако примерно ти трябва 1 кW, oразмери го за 2... Аз на твое място бих купил бойлер, но не китайски с тръбите, защото в България това нещо замръзва, пък и трудно се чисти от снега. За съжаление имам известен практически опит в Южна Африка, където проблемът с ниската температура през зимата не е толкова актуален.
Желая ти успех!

EDM electronics:
 Vetap, виждал съм да продават ел. бойлери със серпентина+ел. нагревател. Ползват ги за комбиниране с ония дървени печки с водната риза. Серпентината е доста дебела и е емайлирана.

А тръбите на инсталацията какви трябва да са, медни ли?

Vetap:
Аз бих използвал новата технология - пластмасови тръби с алуминий по средата. Не знам как ги наричат, но постепенно изместват медните, лесно се огъват и се наместват. По - лесно се монтират. По- устойчиви са на замръзване. Не трябва да се забравя топлинната изолация - стъкло-вата или полиуретанова пяна, там където е нужно. Не мога да преценя, дали тези комбинирани бойлери, за които споменаваш, ще вършат добра работа, но така както ги обясняваш - би трябвало. Имам наблюдения от бойлер, реализиран по първия вариант - слънчев бойлер + стар електрически, настроен да изключва при ниска температура. Някои слагат 12V помпа, която работи от панел. Един колега се хвали от тази принудителна циркулация. Аз не съм го правил с помпа.
Правих експерименти с вакуумна китайска тръба, която поставих във фокуса на огледало,( полирана неръждаема тенекия), напълних я с вода, в която поставих U коляно от медна тръбопроводна тръба. През топлообменника циркулираше вода. Използвах евтина помпа от рода на тези, които изполват за фонтанчета. Направих някои експерименти, но за съжаление след 3 - тия ден забравих да налея вода в тръбата и концентрираната слънчева енергия я строши. Не можах да направя експеримента, както се полагаше. Ще продължа, когато ми остане време и купя нова тръба. 

GTV:
 EDM, трябва да знаеш че тези бойлери на дърва не са проектирани за водопроводни налягания защото са отворена система. Но като се съобразиш с този факт, могат да се превърнат в удобна и евтина система за въздушен слънчев колектор, което е третата опция.
       http://technika.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8/eldom-sf82
   Погледни това видео и мисля че ще ти се изяснят нещата.

http://www.youtube.com/watch?v=1oDpmmsqHwQ

EDM electronics:
Български комбинирани бойлери с отлично качество: http://www.eldominvest.com/bg/category/12.html

Четох обаче, слагало се и разширителен съд за антифриза, да не стане - "бум" и да изскочи антифриза.
Помпичката ще е на 12V с термореле от бойлера и таймер, който да я включва от време на време, когато треморелето му позволява.

Не е лоша инвестиция, ако се ползва комбиниран бойлер - щ'от все няма място в жилището, особено за втори бойлер.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия