Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
@praktik:
--- Цитат на: PyroVeso в Септември 28, 2013, 01:15:22 pm ---COP = coefficient of performance
Като при термопомпите - вкарваш 1kW електроенергия - изкарваш 5kW топлина (останалите 4kW идват за сметка на понижаването на температурата на околното пространство). Това е COP = 5.
--- Край на цитат ---
Ясно :) благодаря. И да попитам нещо, тези комбинираните бойлери, са много добро решение. Само че, за през зимата, ако реша да ползвам воден соларен колектор, какъв е най-подходящ. Въобще GTV по-горе в темата пусна една идея за соларен воден колектор, представляващ детско надувно басейнче, боядисано в черно. Аз бих добавил в него и 10-тина, по големшки речни камъка, за още по голям запас на температура. Но това е за през лятото, а за през зимата не знам дали ще е ефектно.
GTV:
Надуваемото басейнче е по-лесният вариант. Но може да си сковеш рамка от дъски, да подложиш накаква изолация и да постелеш найлон. Пълниш с вода и я оцветяваш с черен оцветител за латекс / чешкият се разтваря много добре и не се утаява /. За топлообменник можеш да ползваш градински маркуч навит на меандър в басейнчето. Най евтино е да завиеш басеинчето с найлон но по-добре е със стъкло. От северната страна монтирай концентричен отражател от домакинско алуминиево фолио които може да ползваш и като капак на соларната система. С малко автоматика ще можеш да вдигаш и спускаш капака когато ти е необходимо. Такава система може да се монтира и на балкона по подобие на балконските цветарници. Това разбира се е най-евтиният вариант за нашего брата и изглежда малко несериозно, но има варианти да се направи и с по-скъпи материали. Важното е че системата работи перфектно и се избива за 2-3 месеца. Всъщност идеята е взаимствана от Майката Природа, а аз само съм я внедрил. По-евтино Free едва ли ще намерите.
Късмет. :)
П.П. Практик, речните камъни не са практично решение, защото са със по-малък специфичен топлинен капацитет от водата. Ползват се при топлинни акумулатори с по-висока температура. Но пък можеш да ползваш сол.
@praktik:
GTV
--- Цитат --- За топлообменник можеш да ползваш градински маркуч навит на меандър в басейнчето.
--- Край на цитат ---
Какво е това меандър ?
--- Цитат ---Най евтино е да завиеш басеинчето с найлон но по-добре е със стъкло.
--- Край на цитат ---
Със стъкло е по сложно, освен това е чупливо.
GTV:
--- Цитат на: @praktik в Септември 28, 2013, 07:45:16 pm ---GTV Какво е това меандър ?......
--- Край на цитат ---
Колега Практик, още в края на началното си образование изучавахме МЕАНДЪР-а в часовете по рисуване и история на изкуството. Но в случая го ползвам по-скоро в прекият му смисъл отколкото като стилизиран орнамент.
http://www.i-school.dimovengraving.com/2009/06/blog-post_03.html
--- Цитат на: PyroVeso в Септември 28, 2013, 01:15:22 pm ---COP = coefficient of performance
Като при термопомпите - вкарваш 1kW електроенергия - изкарваш 5kW топлина (останалите 4kW идват за сметка на понижаването на температурата на околното пространство). Това е COP = 5.
--- Край на цитат ---
Колега ПироВесо, ще вмъкна малко уточнение защото имахме спор с Радико.
Вложената 1КВт. мощност отива за поддържаща електроника, вентилатор, компресиране на хладилния агент, разсеяна топлина както и оползотворена топлина в рамките на 4-8% от общата консумирана енергия. Тоест, КПД-то на компресора отнесено към изходящата топлинна енергия е почти нищожно. Излиза че понижаването температурата на околното пространство е много по-близо до 5КВт. отколкото до 4КВт.
Късмет. :)
@praktik:
GTV
--- Цитат --- Колега Практик, още в края на началното си образование изучавахме МЕАНДЪР-а в часовете по рисуване и история на изкуството. Но в случая го ползвам по-скоро в прекият му смисъл отколкото като стилизиран орнамент.
--- Край на цитат ---
Може и да е така, но до сега не бях чувал за меандър :) не че не съм изучавал рисуване, като малък ученик.
Както и да е, заслужава си човек да си спретне такъв воден слънчев колектор, съжалявам обаче само за това, че живея на 3 етаж на кооперация, и няма къде да инсталирам басейнчето. Ако покрива ни беше равен както при блоковете, а пък той е пирамидален >:( щях да го направя.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия