Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (19/102) > >>

ELPUNTO:
Отиде си топлото слънчево лято  :( Както изглежда прескачаме есента и влизаме направо в зимата  >:(
Тъжно си спомням за лятото и си правя равносметка за работата на солара, който съм монтирал вкъщи. Резултатът е поразителен !
От 01 май 2013 г. до 01 октомври 2013 г. т.е. ПЕТ МЕСЕЦА имам НУЛЕВО потребление на ГАЗ. Данните са както следва :

- май 2013 г.            разход газ . . . 0 куб.м. ; разход лева . . .  3,37 лв.
  - юни 2013 г.           разход газ . . . 2 куб.м. ; разход лева . . .  5,47 лв.
  - юли 2013 г.           разход газ . . . 0 куб.м. ; разход лева . . .  3,37 лв.
  - август 2013 г.       разход газ . . . 1 куб.м. ; разход лева . . .  4,43 лв.
  - септември 2013 г.разход газ . . . 3 куб.м. ; разход лева . . .  6,53 лв.

За пет месеца домакинството е изразходвало средно 1,5 куб.м. газ основно за готвене.
За пет месеца слънчевият бойлер е работил почти всеки ден, слънчевото парно е работило 22 дни.
За пет месеца газовото парно е работило 0 дни, газовият бойлер е работил 6 дни.

От 01 януари 2013 г. до 01 октомври 2013 г., т.е. за 9 месеца, домакинството е изразходвало 676 куб.м. газ.
Това е най - ниският разход от 2005 г. до сега (виж графиките за потребление). Ако има слънчева есен и зима, разходът на газ за 2013 г. ще падне под 1 000 куб.м. Графиката за потребление "ляга" все по ниско. Това се дължи на топлинната енергия произведена от солара.

PyroVeso:
Каква ти газ от май до октомври!? ...освен ако климатика ти не работи на газ за да охлажда...  ;D
По-интересно е каква ще е сметката от октомври до май...

За "слънчево парно" използвам изцяло остъклена тераса около 8 кв.м. на 14-я етаж с ориентация юг-югозапад. Когато ми е нужна топлина просто затварям стъкларията на терасата и отварям вратата към помещението. Ето - днес в стаята е 23'C при 14'C навън. С поставената изолация, ако зимата има 2-3 часа слънце следобеда, стаята се загрява, а температурата за 24 часа спада с около 3'C без допълнително отопление. За всеки случай има и една Тошибка хиперинверторче, че и парно за дълбок бекъп.. :)

@praktik:
Пуеро, не ни трябват слънчеви колектори, една остъклена тераса и климатик, ще свършат прекрасна работа  :)

valex:
Поне направих нещо тази година по темата - сложих един малък фотоволтаичен панел (хоризонтално). Натоварих го и следя напрежението което генерира. Идеята ми е да следя относително в тукашния регион как е слънчевото излъчване спрямо края на лятото (септември напрежението беше около 13V). Не отчитам и смяната на ъгъла на слънцето. Естествено това не е най-добрия начин за отчитане на слънчевата радиация, но все пак е нещо :)
За сега забелязвам много добри показатели. Има доста дни макар и с 30% по-ниско облъчване.

GTV:
 Валекс.Нищо не спомена за подробностите? То и аз си накупих на килограм градински фотосоларни лампи с прилични акумулатори....... ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия