Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Гравитационен генератор с 2 близки по плътност флуида

(1/3) > >>

nizo:
Здравейте,

в темата за Капанадзе пуснах една идея, но по-добре да пусна нова за да обсъдим защо работи или не тази идея. Идеята е следната - имаме съд с размери 1м на 1м на колкото трябва, разделен от преграда. Вътре има 2 вида течности, вода и друг флуид с плътност близка до водата (например компресиран въздух). Водата е 1000кг, а компресирания въздух 990кг. Цялата установка е окачена на ос, която позволява контейнера да се върти. Въртенето извършваме, чрез закачане на 20кг. тежест на 1/2 от височината на контейнера. Ето какво се получава.

Енергия за да вдигнем задвижващата тежест (20kg) на 0.5m = 98 J, което е нашия ВХОД
ВХОД = 98 J

При окачване на задвижващата тежест, се задействат 2 процеса. Горната 1/2 от водата (500кг) започва да губи потенциалната си енергия, като 500кг вода се оказват на 0.5м по-ниско. Потенциална енергия на движението = 2451.66 J  В същото време 1/2 от въздуха (495кг) повишава потенциалната си енергия, издигайки се на 0.5м. Потенциална енергия в това движение = 2427.15 J Тъй като двете движения се ползват за изход ги събираме и получаваме 4878.81 J
Получаваме изход/вход*100 = 4878 J / 98 J *100 = 4977% КПД.
Тъй като генераторите не могат да превръщат цялата енергия в електричество приемаме, че ползваме 1/2 от енергията за генерация или 2439 J Така получаваме 2488% КПД.
Радико каза, че греша.   ;)  Къде е грешката? 

Ето схемата:

Радико:
Ами грешката в сегашните изчисления е, че събираш противоположни вектори като им слагаш еднакъв знак.

--- Цитат ---В същото време 1/2 от въздуха (495кг) повишава потенциалната си енергия, издигайки се на 0.5м. Потенциална енергия в това движение = 2427.15
--- Край на цитат ---

правилното е:
=  -2427.15
И пак идваме на моето твърдение.
не се хаби за глупости търси по перспективна идея.

nizo:
Радико, какви вектори, какви чудеса? Къде ги видя тея вектори? Аз знам какво имаш предвид, но съм силно против такъв род обяснения, особенно като се ползват грешно.
Вектора на кинетичната енергия на единия флуид е надясно, а на другия флуид е наляво. Това са 2 отделни вектора които в реалността нямат общо начало и не подлежат на математическо събиране. Това което казваш ти: Енергията на единия вектор, може да я сложим математически срещуположно на другия и затова ще имаме нищо. Значи имаме 2 коли в 2 платна и ти с магическа (математическа) пръчка ги сблъскваш една с друга и твърдиш, че последиците ще са нулеви. Едва ли имаш желание да участваш в тази нулева катастрофа.

Радико:
Невероятно точно попадение имаш с това сравнение  :D
Последиците не знам какви ще са,  но скоростта ще е равна на нула.
 Освен това предлагам ти и друго извади по 10 килограма от въздуха и водата това няма да промени същността на постановката но ще намали триенето нали.
Ако сме постигнали съгласие извади още по 10 килограма. продължавай да олекотяваш постановката докато е възможно не променяш никакви условия в нея само я опростяваш като вадиш излишните килограми. Накрая ще ти останат само 10 килограма вода. Е сега ми обясни как по дяволите ще извадиш някаква енергия от плацикането на 10 кила вода в двутонна цистерна.     

Чичо НОНЧО:
Интересно, какво ли налягане трябва да се получи при "зареждането " на 1 тон въздух в половин кубик обем!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия