От ферорезонанса много общо казано и неразбираемо. Ферорезонанса е явление, процес, но сам по себе си не е някакво движение на елементарни частици, всъщност от където идват всички енергии. По-скоро благодарение на него става така, че някакви частици се задвижват с по-малко енергия, отколкото те самите отдават. Най разумното обяснение за прихода на енергия идва от Тесла и Бедини, даже в конкретния случай. Импулс - средата реагира, разширява се като взрив и след прекратяването на импулса се свива с огромна скорост. Образува се обратна самоиндукция с голяма волтова амплитуда, но малка мощност /с нищожен ток/. Феро сърцевината се намесва в процеса, като намалява високата волтова амплитуда, но пък увеличава тока - мощността, т.е. става нещо като трансформация. И това е най-ефективно при резонанс на сърцевината. Ето така ги виждам аз нещата. Но никога не бих се наел да гадая, кои елементарни частици и как извършват самата обратна индукция. Това едва ли някой въобще може да го каже, освен да гадае. Просто науката не е в състояние да го докаже - на този етап.
Енергията според мен не е от ферорезонанса. Ферорезонанс има във всички ферорезонансни инвертори - конвенционални. Но при тях няма горница на енергия. Разликата във ферорезонанса на Акулата и общоизвестните ферорезонансни инвертори е в краткия импулс, т.е. ако този импулс е 5%, то при нормалните е 100%. Ето защо при Акулата инвертора почти на консумира нищо - 20-30 mA. Като се има предвид, че използва руски TTL, само една такава консумира около 20 mA, а за импулса почти не остава нищо.
madsatbg,
При теб явно не тръгват нещата, защото схемата ти вероятно е много енергоемка, лошо КПД. Акулата пали само няколко светодиода, т.е. горницата му е нищожна. Ако схемата е с лошо КПД, тя ще "изяде" тази горница и нищо няма да стане. При теб явно нещата са на "кантар". Сложи свестен чип и ключ, направи двутактна схемата и може да се получат нещата. С двутактната схема с една и съща статична консумация на генератора ще се изкара 2 пъти по-голяма горница. Има едно видео на репликация на фонарика на Акулата от друг руснак, тай запалва над 100W лампи. Видно е при него, че ползва двутактна схема. Просто с 5V захранване при коефициент на запълване около 5% и голям брой навивки в първичната, каква мощност да се очаква?
Енергията идва от обратната индукция. Нея събираме.
За транзистора:
Този
IRF 3710 който ползваш не е никак добър, има голям пад на напрежение, голямо съпротивление - виж даташийта. А тук е най-важно ключа да няма никакво съпротивление. Не напразно Исмеал Авизо прави съставен ключ за свръх малко съпротивление. Само тогава има ефект!!! Най-добрия ключ съм го дал по-горе.
По-добро от него няма засега. Аз ги ползвам предимно за синхронни изправители. Имат пад 0,1V. Това се казва транзистор. Всъщност най-важния параметър на един ключ МОСФЕТ е пада на напрежение върху дрейн-сорса. Това е всъщност проходното съпротивление. Не е важно какъв ток и мощност издържа един транзистор, а е важно проходното съпротивление. От него идва КПД-то.
Като се види характеристиката от даташийта, като се знае входното напрежение, мого лесно може да се изчисли мощността на импулса. Той зависи от предимно тези параметри. Ако пък първичната е с по-малко навивки ще постигнем по-голям ток в нея, но пък така индуктивността намалява и от там обратната индукция намалява. Т.е. най-важни са напрежението и съпротивлението на ключа.
Друг добър транзистор е
IRF3205 http://store.comet.bg/Catalogue/Product/9566/#e30%3D=А за високи напрежения аз използвам като най-добър
IRFP460 -
http://store.comet.bg/Catalogue/Product/27610/ - много як транзистор с много малък пад на напрежение.