Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Просто слънчево отопление за сиромаси.
Hacko:
Здравейте, първо искам да се извиня че съм лаик по тази тема, имам просто едно хрумване. Ако може някой по-компетентен да каже.
Въпроса ми е следният.
Знаем, че инфрачервения спектър Близка инфрачервена NIR е от 0.78 - 3 µm /или друга ни трябва, някой да ме поправи/ Може ли да се направи устройство което да генерира тази честота и така да излъчва топлина. Като икономията ще идва от това,че за генериране на честота не се иска толкова много ватове. Според този сайт: http://www.photonics.byu.edu/fwnomograph.phtml за 3 µm се иска 0.999~ MHz при 0.413~ volts. Което ако е вярно е много малка консумация.
Вие какво мислите?
MrDeath:
Здравей Наско,
Попаднах на инфрачервено отоплително фолио, както и на инфрачервен отоплителен кабел.
Дават мощност за фолиото 90 или 180 W/h за квадратен метър. Съответно цената е 21 и 30 лв за линеен метър от първия тип и от втория тип (ширина 50 см). Нямам идея за каква дължина на вълната става дума, но посочената консумация според мен е ниска. Не пускам линкове, за да не правя реклама, но ако има интерес да обсъдим, дали това е поредният скъп боклук на пазара - ще трябва по-голяма конкретика.
@praktik:
Къде продават инфрачервеното отоплително фолио ?
Hacko:
--- Цитат на: MrDeath в Ноември 18, 2013, 04:44:52 pm ---Здравей Наско,
Попаднах на инфрачервено отоплително фолио, както и на инфрачервен отоплителен кабел.
Дават мощност за фолиото 90 или 180 W/h за квадратен метър. Съответно цената е 21 и 30 лв за линеен метър от първия тип и от втория тип (ширина 50 см). Нямам идея за каква дължина на вълната става дума, но посочената консумация според мен е ниска. Не пускам линкове, за да не правя реклама, но ако има интерес да обсъдим, дали това е поредният скъп боклук на пазара - ще трябва по-голяма конкретика.
--- Край на цитат ---
Здрасти MrDeath, аз от това фолио се вдъхнових. Само не мога да разбера защо е такава консумацията? На какъв принцип работи? Явно не е на честота.
rpavlov:
http://www.multithermsystems.com/
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия