Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА

<< < (43/232) > >>

Иван БГ:
Здравейте,
извинете за прекъсването, но трябва да чакам свързването на електромагнитите. Какво да се прави? Трябва да чакам!
Бъдете!
Иван

fade:
С какво външно захранване и на колко волта ще работят соленоидите?
И един друг въпрос, може да е глупав но предвид малкото информация която имам...
Имате ли някаква представа каква е магнитната индукция на неодимовите магнити?
И съвсем страничен въпрос, мерите ли по някакъв начин тази индукция, примерно с Гаусметър?

Иван БГ:
Здравейте fade,
какво да Ви кажа, желаех да започна от най-слабите електромагнити, но електричарите ме посъветваха да започна с нещо сигурно, да измеря изместването и докато правя механичния вариант да си правя опити с по-слаби електромагнити. Така че сега ще започна с електромагнити които съм взел от флипери. Те са силни и ще се справят с всички дефекти с който още аз не съм се оправил. Например:
1. Палеца който се движи в улея се трие повече отколкото трябва. Ще го заменя с оси и лагери от 6 мм, за да не сменям улея.
2. Аксиалният лагер който монтирах на статора е грешка. Тежи, привлича се от долния магнит и обърква работата, трябва да бъде на долния магнит, но трябва да се измисли нещо да не се измества повече отколкото трябва. И още доста неща, макар и малки но могат да оплескат работата, а нямам време.
Имам диаграма за магнитната индукция на всички магнити, като за база е взет обема. В момента не е в работата ми, но утре ще го снимам и ще го публикувам.
И на страничния въпрос. Между другото прекрасен въпрос. Не, не меря магнитната индукция. Интересува ме единствено и само векторната разстановка  на магнитите полета и отстоянието между тях т. е.  МВ. Имам стенд и с него мога да измеря колко килограма е ъгловия момент. За мен това е реалната величина, а не магнитната индукция която всеки си я тълкува както си иска и и дава определение както му е удобно, с една дума алабалистика.  В настоящият момент мога да измеря до 3 минути. След месец - два, ще постигна точност до 1 минута и 30 секунди.  За да се постигне ротацията на МВ-ци трябва да се знае съвсем точно на всеки градус колко килограма им е ъгловата и сила и в каква посока са тези килограми.
Бъди!
Иван

fade:
Ще започна от зад напред
Отнонсно допълнителният въпрос, то от самото начало ми е почити ясно че разглеждате магнита по скоро като сила с променлива големина, т.е. чисто механично подхождате към проблема. Дори докато четях вторият път по задълбочено постовете, достигнах до извода че с онова скосяване се опитвате да постигнете нещо като храпов механизъм измествайки посоката в която са силовите линии. Предполагам, че разчитате на това, че преминавайки веднъж през така наречената от вас точка 0 тази сила ще помага и за връщането на мембраната на статора а също така определя и посоката на въртене. Така се надявате да намалите може би енергийните загуби в механизма който мести мебраната. Поне така си го обяснявам аз защото ми изглежда логично на теория, но все пак никога не е сигурно дали стоята така нещата с магнитите на практика.
Попитах и дали мерите индукция, защото съм си намислил да правя гаусметър, но не мога да намеря с какво да го калибрирам, и ще мога да го ползвам, само за сравнителни измервания без да знам колко всъщност е стойноста. Купешките са ми малко скъпички въпреки, че всъщност в тях няма кой знае какви вложени компоненти.
Относно аксиалният лагер, аз мисля че и на поддържащият статора магнит да го бяхте монтирали отново щяхте да имате приблизително същият проблем тъй като той явно освен теглото се явява и магнитопровод и според мен "усилва" привличането между магнитите. Между другото има лагери които са направени от неръждаема стомана и са с по малка магнитна проницаемост.
Само като идея: Пробвахте ли да обърнете опорният магнит с другият полюс към мембраната? То това е близко до ума и предполагам че сте се сетили за него, но все пак ... на мен ми се е случвало да не виждя очевидни неща. :)
Надявам се скоро да имате нещо което се движи! Интересно ми е какво ще се случи, защото вашият подход към системата е нещо което е различно от това което съм срещал до сега, и съвпада с някой мои наблюдения от скромният ми опит.

Иван БГ:
Здравейте fade,
извинете ме, но не успях да намеря диаграмата. Ще я потърся през празниците и ще я публикувам, но съотношението между феро-магнити и нео-магните е 1:10.
 Абсолютно сте прав, аз отдавна съм се отказал да се консултирам по какъвто и да е начин с чугунените глави.
На 12.04 започнах 18 година откакто се занимавам с магнетизма. Години ми трябваше да открия своя път и го следвам неотлъчно. В "Тема за разговор" в няколко поста на дълго и широко съм описал някои от етапите през които съм минал.
Да, това скосяване на входящият ръб с 3 градуса променя силата на влизане, тя става по-малка от силата на излизане вижте отговор #172; 173; 179 по този начин вече се определя посоката на въртене и срещата на двете оси на магнитите става  "Х" а не "ІІ"така по-плавно се преминава точката  "0".
Проблемът не е между мембраната-ротор и буталото-статор. Проблемът е в подпиращият магнит и буталото-статор.
Първо, техните полюси са едноименни т.е. те се отблъскват. Пружините задържат магнита не само в нулево положение, но и да не избяга буталото-статор. Затова по-горе писах че след като започне да се настройва мембраната-ротор крайната точка е:
Когато пружините застават успоредно на платформата, това значи че буталото-статор е в безтегловно състояние, само тогава изместването може да започне.
А за аксиалния лагер имам една друга идея.
Може пък да махна пружинките и да поставя бъталото-статор в левитация.
Какво ще кажете? Готино нали? Не се майтапя.:P
Мога да го направя! :P :P :P
Бъдете!
Иван

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия