Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА
fade:
Здравейте
Явно малко съм объркал терминологията Ви. Мислех си, че радиално изместващият се елемент от електромагнитите наричате мембрана. Ок мой пропуск.
Имах точно него предвид! Казвате че:
--- Цитат на: Иван БГ в Април 07, 2014, 04:57:38 pm ---...
Магнитната възглавница едва беше стигнала 10 мм. и статорния магнит вече се беше залепил за подпиращият магнит. Независимо че са малки нео-магнитите са в пъти по силни и трябва да се помогне по някакъв начин с пружинките.
--- Край на цитат ---
т.е. неодимовите магнити дърпват към подпиращият магнит, и си помислих, че може да са обърнати с разноименни полюси един към друг N-S и затова да се привличат. Идеята ми беше да се обърне подпиращият магнит с едноименен полюс N-N към статорното бутало и така да не се привличат, а да се отблъскват. Но явно понеже неодимовите магнити са много силни те преориентират домените на подпиращият магнит и затварят магнитните вериги и през него.
Ще ме прощавате че ползвам традиционните термини, но за мен така е по удобно и по лесно си обяснявам процесите случващи се в устройството.
Това за скосяването под ъгъл 3* го разбрах, но аз имах предид скосяването по челото на магнита което сгига до средата му (т.е. в аксиално направление) Това работи като храповик според моите представи и би трябвало да помага при връщането на буталото в равновесното му положение. Това е само предположение де :) Мисля си също че този ъгъл може да е двуизмерен и векторът векторът може още да помогне при връщането на буталото в равновесно положение. Това може да се направи най-лесно на нишкова ерозийна машина, но за целта трябва да се знае какви са наклоните.
Относно поставянето на буталото в положение на левитация съм съгласен че може да стане но мисля че ще ви трябват още магнити :) Или се заблуждавам?
Успех
П.П. Как вървят проектите на останалите ентусиасти, които се захванаха да правят подобни устройства, предполагам че общувате на лични съобщения с тях. Един от хората беше с много сериозно технологичен гръб, също говореше за нишкови ерозии и прочие... т.е. колега ;)
Иван БГ:
Здравейте fade,
помествам схема как са разположени полюсите на магнитите, за да няма повече объркване. Направено е точно така както предлагате, подпиращият магнит е с едноименен полюс със статорното бутало, не съм допуснал никакво преориентиране вижте схемата и ще се уверите.
А що се отнася до ъгъла при аксиалното пренасочване на нео-магнитите, всичко зависи от дебелината на нео-магнита и дължината на свода. "Вкопаването" в центъра не трябва да надвишава 25% от дебелината на нео-магнита. Скосяването на входящият ъгъл и обработването на повърхността се прави за да се промени равновесието което има при магнитите. Вижте схемата в отговор #172. Първата схема е когато магнитите не са обработени. Втората, когато са направени тези две манипулации, а третата е когато се измести статорното бутало.
Трябва да направя модела с пружинките, защото е по-лесно за тези които правят реплика, а що се отнася до извеждането на статорното бутало в левитация трябват ми 12 бр.нео-магнита 8/4/1 може по-силни и статора ще заспи във въздуха.
Бъдете!
Иван
gvg:
Ето това вече е форум такъв какъвто трябва да бъде.Ако всички теми така се разискват на принципа на взаимопомощ както е тук на последък,без високомерие одавна да имаме прибори произвеждащи СЕ.Поне на мен така ми се иска.Научих много полезни неща тук и все още уча. Пожелавам успех на всички които са захванали магнитната турбина най-вече на ИВан.Все пак той е водещ и дано се стигне до резултат.Стискам палци.Поздрави !!! На мен магнитите не са ми слабост но пък ми е интересно.
Иван БГ:
Здравейте,
започнаха да идват едно по едно нещата. Днес ми се обадиха електричарите, електромагнитите работят добре при 9 V, ще се помъчат да слязат и по-надолу, но това ще го разбера утре.
Взех от работилницата нещата който дадох за поправка. Палеца който имаше голямо триене в улея ще го заменя с две конзолки с лагерчета от единия край. Мисля че ще премахна триенето значително. Вижте снимката долу.
Аксиалният лагер го замених с пластмасов, така премахвам влиянието на магнитите, но запасвам подложката която ми дават съчмите.
Настройването на дебелината МВ се извършва когато магнитите на мембраната са в позиция А=30гр. Б=150гр. и С=270гр. това е единия вариант и вторият А=90гр. Б=210гр и С=330гр. Те не са срещу магнитите на статора-бутало които са на А= 0-360гр и Б=180. И когато дойде момента на срещата, магнитите на статора слизат надолу, или искат да се завъртят. За да не се завъртят е нужен палеца и улея, за да не слязат към магнита подложа е нужен аксиалния лагер, за да спре това пропадане. Затова са нужни тези два елемента, но не трябва да пречат. Дано да реша проблема, иначе трябва да търся друго решение. Остава да реша и въпроса с пружините, още не съм доволен не е тoва което трябва да бъде. Fade, обещах Ви диаграма за магнитите, ето това имам.
Бъдете!
Иван
sabaka808:
Иван БГ! Замени съчмите с оловни - ловджийски магнит не ги лови.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия