Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА
Иван БГ:
Здравейте,
кратко обяснение към проекта, който ви предлагам за създаване на реплика. Всъщност това е следващата стъпка на видео-клипа който пуснах в "Тема за размисъл".
Цел: Да се премахне ексцентрика на въртящият диск!
Етапи:
1. Създаване на стенд за анализиране на магнитните зависимости.
2. Форматиране на магнитите участващи в проекта.
3. Изработване на мембраната (ротора) и поставяне на форматираните магнити.
4. Изработване на шейната.
5. Изработване на буталото (статора) и поставяне на форматираните магнити.
Екстри: Възможност да се поставят бубини за добиване на ток.
1 етап. Стенда се състой от две плоскости горна и долна. Долната плоскост съм я направил от гетинакс с D=300мм; h=8, но може да бъде и от ламиниран паркет, твърда пластмаса или алуминиева ламарина. Горната плоскост трябва да бъде прозрачна, аз съм я направил от плексиглас, вие може да я направите и от друг материал, но той не трябва да реагира на магнит и размерите трябва да бъдат огледални с долната.
- Диаметъра на централният отвор трябва да се съобрази с двигателчето което се използва. Двигателите трябва да бъдат еднакви и от хард диск. Има 4 отвора, който свързват двете плоскости. Връзката става чрез месингови, или алуминиеви шпилки 6 мм. Гайките трябва да бъдат от същия материал. На долната плоскост между отворите на шпилките съм поставил залепващи тапи, за да не се пързаля стенда.
Ако има въпроси насреща съм.
Бъдете!
Иван
Иван БГ:
Здравейте,
продължавам.
1 етап: a) Купувате един транспортир 360 гр. с Д=115мм. Правите в центъра отвор от 25 мм. Поставяте на плоската страна бяла залепваща хартия за по-голяма видимост, слагате го между два тънки диска (0.85 - 1) мм. от хард диск и ги занитвате. Нитовете да са от мед, месинг или алуминий. Може и поп нитове, но трябва да се махне желязната главичка.
Този, да го наречем "мастар" се поставя на двигателчето на долната плоскост.
Бъдете!
Иван
Иван БГ:
Здравейте,
1 етап б) Разчертавате на самозалепваща се хартия окръжност с Д=95мм. два сектора от 30 градуса ориентирани по диагонала 0-360 и 180, залепвате го на диск и го монтирате на долната плоскост, като секторите да съвпаднат съвсем точно с градусите от мастараИзрязвате клинчета от коркова тапа и ги набивате под мастара за да не се върти.
в) Разчертавате на самозалепваща се хартия 2 бр. окръжности с Д=95мм. с 3 сектора от 30 градуса ориентирани по 0-360, 120 и 240 гр, залепвате ги от двете страни на диск като секторите да съвпаднат огледално, може и на два диска, но при монтажа на двигателчето на горната прозрачна плоскост трите сектора отново трябва да съвпаднат съвсем точно. С това стенда е готов. Следва втора част на 1 етап, анализиране ма магнитните зависимости.
Бъдете!
Иван
П.П. Предложих този стенд защото се прави лесно и струва по-евтино. Той е реплика на стенда който публикувам по-долу. Той гарантира абсолютна точност, универсален е и като се присъди лагерна черупка, става за всички модели.
Иван БГ:
Здравейте,
1 етап г) При събирането на двата диска сложете върху центъра на двигателчетата монета от 1ст. и ги притеснете. Измерете разстоянието между двете плоскости (при мен се получи 25 мм.) отрежете 4 месингови тръбички и ги нанижете в болтовете. Така когато правим експериментите ще имаме едни и същи условия.
Пожелавам ви Весела Коледа!
Бъдете на Бъдни вечер.
Иван
Иван БГ:
Здравейте,
при центровката на двата диска трябва да имате предвид следното:
1/ вече писах, че на статичният диск оста на секторите трябва да бъде срещу 0=360 гр. респективно 180 гр. Секторите кръщаваме А и B
2/ трябва да знаете че въртящият диск ще се върти на стъпки. Съберете двата диска и завъртете въртящия няколко пъти. Той ще спира на различни места, но винаги ще бъде кратен на един и същ градус. При моето двигателче стъпката бе 15 гр. Центровайте статичният диск така че оста 0-360 гр. да съвпадне с оста на един от трите сектора и го кръстете A другите са B и C. Това е необходимо при тестването, наименованията трябва да са еднакви за да не става объркване. Мисля че за сега това е достатъчно. Започвам с магнитите, но първо нека прекараме празника пък тогава.
Весела Коледа
Бъдете на Бъдни вечер
Иван
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия