Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА

<< < (52/232) > >>

juliang:
Гледам клипа за пореден път и виждам какво май липсва. А именно - ТАП, като тези за изместване на запалването при колите с газ.
Когато се навържат електронни и механични детайли, рядко се обръща внимание на скоростта на реакция на механичните части. За тия топузи, дет играят ролята на котви в електромагнитите е необходимо време за да се задвижат. Може да са хилядни от секундата (а те са по-скоро стотни, и то не 1 или 2), но точно тези хилядни гониш с ъгловите градуси, с които толкова прилежно беше разчертал всичко.
Задвижването на тая съвсем нелека конструкция на статора винаги е константно по време. Докато оборотите са ти променливи. Така че, когато правиш 2 осцилации в секунда времето за задвижване ще ти е 0.5 ъглови градуса, но при 20 осцилации ще е 5 градуса, при 100 осцилации в секунда дърпането ще е катастрофално закъсняло.
Идея за магнит като котва и постоянно токово захранване на бобината, което си обръща поляритета? Така ще махнеш единия топуз, и ще си играеш на "дръпни-бутни" само с един.

П.С. С релета ли управляваш намотките? Ако да - какво им е времето за превключване, компенсираш ли го по някакъв начин, взето ли е под внимание?

Иван БГ:
Здравейте,
напълно сте прав juliang, най-трудното което ми беше е синхронизирането на електромагнитното изместване с механичното такова, но не мисля че съм постигнал добър синхрон, защото оборотите са около 550-600 в минута, а аз очаквах много повече, но това не е най-важно в случая. В случая важното беше с колко милиметра трябва да се измести статора, за да се осъществи непрекъснато въртеливо движение и точно по тази причина аз не можех да използвам само един електромагнит а два. Те трябваше да бъдат абсолютно автономни независими един от друг и да има възможност да се контролира до 10-ти от милиметъра изместването.
И какви са резултатите?
За да получа въртеливо движение е необходимо изместване от 6 мм. От което следва!
Грешка е, че решението ми височината на сводестите нео-магнити да е 8.00 мм. Тя трябва да е 4.00 мм. Колоната да се състои от 3 бр., което от своя страна намаля силата на ъгловия момент. Трябва да се изчисли дали този диаметър на феро-магнита дава възможност да се увеличи броят на магнитните колони от 3 да станат 5 или 9. А това ще намали иСТЪПКАТА, което е много добре. Сега стъпката е 60 гр. При 5 колони тя ще стане 36 гр., а при 9 вече ще е 20 гр. Това от своя страна ще увеличи мощността и ако се заменят пружините с магнити, изместването от 3 мм. може да се осъществи и по механичен път. Но трябва да се изчислява. Има и още грешки, но тази е най-важната!
Бъдете!
Иван

juliang:
Електромеханичното бутало има един основен недостатък - липса му плавност на движението. Това е като да караш кола без съединител - всичко става с трясъци, рязко, което просто не се съвместява със въртеливото движение.
Аз бих предложил връзката между котвата и ротора да е ... с пружина, ако ще и с ластик... Така дори и да има мъничко закъснение пружината няма да го предаде толкова рязко на въртящия се плавно ротор. Просто дръпванията ще са по-плавни, и ще предават ускорението на ротора без да му смущават ускоренито.
Аз бих помислил и за предаване на усилието чрез ... де да знам, с пневматика примерно, които осигуряват на усилието ...еластичност  ... нежност...
Но тъй като все още се чудя за търсения принцип на работа на това ... вероятно бъркам.

Velektra:
На пръв поглед, може и да е странна думата НЕЖНОСТ, която juliang използва, но мисля, че в случая е много точна и показателна. Особено за механични конструкции, при които се изисква поддържането на някакво движение.
И тук е нужен резонанс. Като резонанса в случая се изразява в подбора на точния момент на отблъскването на магнитите. Но има нещо много важно - това отблъскване да не става с кратък, отсечен удар, дори и той да е в точния момент!
Зная, че е омръзнал примера с люлката, но все пак на нея и се "помага" точно в момента на горна мъртва точка, когато тръгва да пада надолу. НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - това не става с кратък, отсечен удар, а с плавно движение и то дори е сравнително продължително (въпреки, че е с много по-малка сила отколкото е била необходима за задвижването на люлката)! Същото е и с въртележките по детските площадки. Въртеливото им движение не се поддържа с кратки и остри, и силни удари, а плавно и продължително, с много по-малка сила.
При тая конструкция на ИванБГ, а също и показаното от Майстора, отблъскването все е с една и съща сила. Ротора набира скорост като естествено за това в началото е нужна по-голяма сила. Но след това като се ускори пак се "удря" със същата сила, а може и трябва да е по-слаба вече, за да пестим енергия за друго. Нали това е резонанса?

Иван БГ:
Здравейте,
на този ден преди една година влязох в този форум в "Тема за размисъл", без да съгласувам това с моите донори - това вече го писах и сега го напомням - постигнах съгласието им да остана във форума за година. Днес изтича срока.
Моля да ме извинят тези, които съм обидил по някакъв начин. Не е било нарочно!
Бъдете здрави и летете с мечтите си!!!
Иван

ПП. С тези с които до този момент съм установил контакт по пощата, мога да продължа работата по проекта. Разбира се, ако те желаят това. Трябва да се довърши проекта.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия