Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА
Иван БГ:
Здравей Майсторе,
моят пост бе провокиран от поста 362 на Михаил Кузмов в твоята тема. Доколкото схванах той предлага роторното МП да бъде създадено като и двете стъпаловидни групи са с едноименни полюси. Добра идея.
В такъв случай най-добре стъпаловидните магнити да бъдат залепени не на чугун, желязо, или алуминии или на нещо друго, а да бъдат залепени на рингов феро-магнит в конфигурацията както са сега. Някъде в един мой пост написах, че най-добрия екран за магнита е самия магнит. Това е един от случаите. От своя страна феро-магнита ще се стреми да избута люлеещите се магнити и те стават по-леки.
Ако в твоя случай двете редици са с разноименни полета, пак може да стане. Режеш феро-магнита през диагонала обръщаш го и го залепваш. Така се получава един ринг с две полета. Николаев го е кръстил "скаларно поле", за мен просто магнитните линии се "вързват" и така се получава два по-силни "Залегнали полицай". Те също ще спомогнат на люлеещият се магнит да се избута по-лесно навън.
Бъди!
Иван БГ
Иван БГ:
Здравейте,
не знам защо, но отново ми се задава въпроса за "Закон на Джаул-Ленц". Какво общо има той с турбина задвижвана само перманентни магнити. Вярно е, магнита си губи понякога свойствата , но само при определена конфигурация на магнитното поле, но има случаи когато се и намагнитва, също при определени конфигурации. Вярно е, законът съществува при генератора, който е прикачен към турбината, но към нея има и консуматори, но всичко това в края на краищата се изчислява. В магнитната турбина няма го момента намагнитване-размагнитване при което се отделя топлина. Всичко това можете да проверите, вземете една алуминиева черупка от стара пералня, залепете магнити на плафонерата, през лагерите прекарайте ос на която набивате алуминиев диск на който също залепвате магнити. Отстоянието между двете магнитни полета да бъде от 1мм до 3 мм. За оста закрепвате динамо, за да регулирате оборотите. Много е просто. Така ще разберете дали закона действа или не. Мерете температурата и край. Има закон? Няма закон?
Бъдете!
Иван
Vector:
Здравей,Ванка!
Ефекта на Ленц е ясен -когато към бобина вържем товар - магнита около бобината не помръдва лесно - Ленц ефект...
Ок,аз имам много странен въпрос на който може би ти ще знаеш отговора - да кажем че намерим ключа и създадем магнитна турбина изцяло от магнити,възможно ли е вместо магнитите, на същите градуси да поставим бобини/т.е. сменяме местата на магнитите с бобини/,ако бобините не са вързани към товар ,предполагам няма да тръгне турбината,но ако към всяка бобина има равен товар дали би се завъртяла така направената турбина,като си захрани всеки товар? т.е. точно ефекта на ленц да завърти турбината
дано въпроса ми не е глупав .. :)
nizo:
Иван БГ, кога ще може да видим тази прословута магнитна турбина? Темата достигна размер от 25 страници! Мина цяла година от стартирането и! Ако смятате да го обръщате на чат, то нека напомня, че инсталирах чат за да може да влизаме ВСИЧКИ и да обсъждаме различни теории, проблеми и решения относно различни конструкции. Чата е тук: http://mazeto.net/chat/
Иван БГ:
Здравей Векторе,
не мога да ти отговоря на този въпрос. Нямам достатъчно познания в електромагнетизма, но мога да ти кажа следното. Почити всички динама които са направени в Сливен се въртят бобините, а магнитите са статични. Патента е Японски. В динамото няма перки, това е показателно, че закона на Ленц не съществува. Да, те действително не загряват. Аз ги използвам най-често тях, при тестване. Понякога се въртят с месеци без спиране, нито намалят оборотите, нито загряват. Но въпросът бе: Как действа закона на Ленц при магнитните турбини? Моят отговор е никак, защото нямаме момента намагнитване и размагнитване. Но знай от мен едно: В математиката 1+0=1, но в магнетизма 1+0=1/2. това е!
Бъди!
Иван
ПП. Аз вече публикувах една, но я изтрих. Защото разбрах че съм сгрешил с това си действие. Някой са я снимали.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия