Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА
Аtos:
След като Иван направи авторска тема, може да е модератор в нея, не е проблем.
Само, че първо да я направим и да преместим постовете носещи информация и то в нужния ред. После може да изтрием тези, останали без съдържание.
Постове от коя да е тема в коя да е друга можем само аз и админите, т.е. ако някой е модератор в своята тема, той може да модерира САМО в нея!
Vector:
Здравей ,Иван!
Отрязах малко еднакви магнити ,но не в средата както трябваше да е,понеже нямам стоика на шлаифа - ...Ако съм взел повече от едната страна на магнита ,възможно ли е това да доведе до размагнитването му?
Поздрави!
Иван БГ:
Здравей Вектор,
не размагнитване няма да има.
При по-големият магнит като поръсиш стружки, в единият край там където си рязал, няма да има стружки. Това е разделителната бразда между двата полюса.
Вземаш един диск от шмиргел, едни клещи "Чирак", хващаш здраво магнита и почваш да пилиш, малко водичка за смазка и така докато не станат двата магнита еднакви. Няма как!
Може и на шмиргел, но не знам колко си сръчен, трябва да се внимава много, пиленето трябва да е за кратко и леко, да има много вода, за да не се раз магнити от топлината.
Най-добре е да се режат през браздата.
Бъди!!!
Иван
Иван БГ:
Здравейте,
Въпрос?
Да предположим, че е създадена магнитна турбина.
Имаме брой на оборотите при свободен ход и при натоварено положение.
Имаме колко килограма е ъгловият момент на всеки един градус от 360.
Имаме напрегнатостта на магнитите.
Имаме отстоянието на магнитните полета т.е. дебелината на магнитната възглавница важен фактор за ъгловият момент.
Имаме броят на ротациите на полетата за един оборот.
Правилно ли е да се използва формулата за сила т.е. Колко Нютона, или трябва да се създаде нова, защото има нови моменти при създаване на това въртеливо движение?????
Бъдете!
Иван
Аtos:
Здравей, Иване!
Правилно е да се ползват съществуващите формули за сила, но на практика няма да ти свършат работа!
Пояснявам - тук силите, които действат не могат да се приемат за константа, защото постоянно се променят разстоянията между магнитите и силовите им векторни изражения представляват един вид параболична функция, казано на математически език.
Допълнително се усложнява задачата, ако въпросните магнити се въртят в различни равнини - параболите стават с обемно (3D) изражение, при което трябва да се търси модел с налагането им една върху друга в пространството, за да се видят полезните и паразитните сечения и то във всеки един момент.
Не знам коя програма би ти свършила работа за моделирането на подобни сили?
Ако някой колега е спец по висша математика или има достъп до подобен софтуер - да помага!
При всички случаи обаче трябва да се вкарат доста данни...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия