Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА
Радико:
--- Цитат ---Ако си представим обаче така посочения конструктивен елемент с постоянни магнити, като транзисторен елемент само вместо управление на ток се управлява магнитен поток то, поне логично, нещата изглеждат възможни
--- Край на цитат ---
Погледнато с някаква силно повърхностна и мечтателна логика да така е, но при задълбочено разглеждане на нещата се вижда, че аналогията е напълно погрешна. Опитай се да направиш по аналогия чисто електрическа схема на магнитната схема която се опитвате да направите толкова народ безуспешно. понеже го сравняваш с транзисторите, ти виждал ли си или чувал за транзистор направен от електрически проводник, защото магнитопровода е магнитен проводник не е магнитен полупроводник за съжаление. всичките подобни уреди са на принцип който се илюстрира със ле схема от един резистор през който тече ток и вие се опитвате да прекарате през този резистор още един друг ток който с присъствието си да попречи на първия. За жалост и при магнитните потоци в този момент влиза в сила двата закона на Кирхоф и нищо не става. А да не забравя във физиката законите обясняват ЗАЩО нещо НЕ СТАВА.
Не си мисли че нещо не става защото някакъв закон го забранява.
А относно горните смешни клипове разгледай този сайт:
https://lesibg.com/product.php?ProductID=46&gclid=CPr_5fCwgdQCFc7JsgodLOcA9g
Там ще намериш следният цитат:
--- Цитат --- Усилие на задържане – 300 kg;
Работно напрежение – 12/ 24 VDC;
Консумация – 500/ 250 mA;
Безпотенциален релеен изход (COM, NC, NO) за контрол на състоянието на вратата;
Размери – 250x50x25 mm
--- Край на цитат ---
Обърни внимание на размерите на устройството. Със същата сила на задържане за повече пари може да се намери и по малко на размер електромагнитче.
Иван БГ:
Здравейте,
това е пост в който се повтарям за някои неща, но това е продиктувано единственно и само, за да се уверите че това което публикувам е продиктувано от базата на моите опити в тази област, а не от книгите и законите на "ЧУГУНЕНИТЕ ГЛАВИ", които казват това "ДА" това "НЕ". Дали греша, или НЕ, това си е за МОЯ сметка. Дали го приемате, или НЕ, това си е за ВАША сметка. Това е моята позиция!
Бъдете!!!
Иван
Bat_Vanko:
Здравей Иван БГ, ето още едно нещо, което ти не можеш да проумееш: "ЧУГУНЕНИТЕ ГЛАВИ" се учат от книгите и обогатяват това познание с опитите си, докато останалите - само от грешките си и за съжаление нищо не обогатяват.
Най-важното качество на един магнит е неговата сила на привличане или отблъскване. Не бих искал да се повтарям, но кажи ми как мериш силата или ъгловият момент. За стенда за измерване на ъгъла на завъртане - ясно той е елементарен, но само ъгъла без силата не дава никаква информация дали тази схема а работоспособна. Не показваш стенд за такова измерване, което ме навежда на мисълта, че то не се прави изобщо.
Показваш графики на "Тест вход, изход", би ли пояснил как си ги направил тези диаграми. Като гледам правите линии и острите ъгли ми приличат на нагласени по две точки - начало и край. Ако си видял графиките които съм публикувал в темата за "взаимодействия между магнити" ще забележиш колко са плавни линиите и колко са малки разликите между "вход и изход" - това е разликата между успеха и неуспеха.
Всички понякога грешим в своите позиции, най-важното е да осъзнаем грешките си навреме...
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Май 21, 2017, 07:45:19 pm ---Погледнато с някаква силно повърхностна и мечтателна логика да така е, но при задълбочено разглеждане на нещата се вижда, че аналогията е напълно погрешна. Опитай се да направиш по аналогия чисто електрическа схема на магнитната схема която се опитвате да направите толкова народ безуспешно. понеже го сравняваш с транзисторите, ти виждал ли си или чувал за транзистор направен от електрически проводник, защото магнитопровода е магнитен проводник не е магнитен полупроводник за съжаление. всичките подобни уреди са на принцип който се илюстрира със ле схема от един резистор през който тече ток и вие се опитвате да прекарате през този резистор още един друг ток който с присъствието си да попречи на първия. За жалост и при магнитните потоци в този момент влиза в сила двата закона на Кирхоф и нищо не става. А да не забравя във физиката законите обясняват ЗАЩО нещо НЕ СТАВА.
Не си мисли че нещо не става защото някакъв закон го забранява.
--- Край на цитат ---
Съгласен съм Радико че аналогията между транзистора и превключвача на Флин не дава правилната представа за динамиката на Флин процеса. Моя е грешката, че намесих транзистора, там нещата са различни и по-комплексни, така е. При превключвача на Флин нещата са доста по простички. Има много схеми на показания търсене с Google който съм дал по-горе така, че се надявам те да са разгледани, за да се има представа от динамиката на силите. Продължавам с това разбиране.
Магнитния поток създаден от последователно свързаните бобини, при превключвача на Флин, може би ще трябва да е по-силен от магнитния поток на постоянните магнити за да може да обърне полето, за това е нужно измерване което не съм правил. Това което е важно е, че времето за това обръщане, и така времето когато ток трябва да протича, е между 10-20% ( въпрос на оптимизация ) от времето при което крайния, подвижен метален, елемент изпитва придърпване от привличащите го магнитни сили да затвори магнитната верига. Тоест, вместо ток да протича 100% от времето както при един електромагнит, за да се получи движение на крайния метален елемент за затваряне на магнитната верига, той протича само за 10%-20% от времето. Когато се правят реални опити с такива установки се забелязва така наречените оптимални положения в системата, който определят точния процент в споменатия диапазон. Разбира се работата се извършва докато имаме движение на този краен елемент. Не трябва да забравяме, че силата на привличане е най-голяма когато въздушното разстояние е най-малко, тоест ако това се прави само с намотките, без постоянни магнити, ние трябва да поддържаме тока 100% от времето.
Мисля сравнително лесно се вижда, че имаме 80% спестяване на времето като ток трябва да протича в системата за да имаме придърпване на крайния елемент. Поради тази причина си позволих да оприлича динамиката на контролиране на по-голяма сила, с по-малка ( може би грешно виждане от моя страна ). Някак си този контрол ми прилича на лостова система, където времето за работа ( времето за привличането на крайния затварящ метален елемент ) е времето за движение на лоста, натиска на по-дългата страна силата магнитното поле създадено от протичането на тока умножена по краткото време за което протича, и резултатната сила на по-късата страна е силата на постоянното магнитно поле умножена по времето за което действа.
Иван БГ:
Ало Bat_Vanko, не се опитвай да обиждаш, а се помъчи да разгледаш публикуваните снимки.
Стенда е направен за магнитни полета които са перпендикулярни на оста на въртене. Не е сложена никаква електроника защото основното свойство на магнита е ПРОСТОТАТА.
На оста е закрепена щанга, която чрез обтегач - с много ситна газова резба- е свързан с кантар. Обтегачът диктува стъпката.
Много си далеч от истината като твърдиш, че взаимодействията между магнитните полета са плавни. Досега на стенда съм сменил три оси, а преди месец се скъсах 4 болта. Мога да публикувам подбитите резби на скрепителните ми болтове. Ако това наричаш плавност, то да знаеш, много си далече от истината.
На диаграмата се виждат съвсем точно диаграмите на сумарните полета а червената крива е получената сила при въртене.
Иван
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия