Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Разработките на CLaNZeRS

<< < (22/27) > >>

mi68:
Здравей колега Кузманов,
 Задаваш прости въпроси и отговори веднага имам. Разглеждам едно дете се люлее на люлка. Имаме параметричен резонанс изменя се инерчния момент на люлката. Става като се прикляка или ако е седнало детето с изправяне на краката, масата на люлката е константа. Гравитацията се явява квазиеластична сила и настъпва люлеене. (тук потенциалната сила на гравитацията се явява уж елестична сила, тя е връщаща, в неутралната точка имаме кинетична енергия и я подминаваме, ясен пример, напомням да имаме вълна трябва еластична среда)
Втори случай люлее родител. Външна сила се подава, нашия случай.
1-родителите са два на брой и подават тласъци в двата максимума. В този случай честотата на тласъците е удвоена спрямо честотата на люлката.
2-имаме един родител подава тласъци само когато е към него максимума - имаме тласъци с честотата на люлката.
3- подаваме тласък и пием глътка кафе. Люлката прави няколко затихващи хода и пак подаваме тласък - имаме тласъци с честота на следване по-ниска от люлката.
 С този механичен пример прекратявам въпроса.
 D тригерите делят честотата на две но са интегрални схеми. Имам схема на транзисторен симетричен тригер който дели честотата на две. Схемата ми е от една книга.
Параметричният резонанс се явява установката на майстора, актюаторният магнит изпълнява ролята на родител и подава импулс на въртящия се диск.
По задание имаме електромагнити на диска и на актюаторния магнит. Електрониката трябва да е съвместима с параметричният резонанс на установката т.е трябва да имаме две различни честоти с твърда фазова разлика.

mzk:
mi68, от описаните случаи, само първият се доближава до дефиницията за параметричен резонанс. По принцип идеята е, че се изменя някакъв параметър (капацитет или индуктивност, добре е описано в съответната тема във форума). Обикновено честотата на поддържащото/възбуждащото колебание е 2 (два) пъти по-висока.

Механичният вариант на параметричен осцилатор смятам, че е двустепенният осцилатор на Велико Милкович.
За електрически най-разбираема ми се струва схемата с бобина, чиято сърцевина е подвижна навлиза изцяло в областта на проводника в максимума и минимума на синусоидата (2 пъти в един период).

ПС: мисля, че това няма нищо общо с репликата на Стьорн от Кланзер.

mi68:
Точно това обяснявам, индуктивността зависи от формата и размерите на бобината.  Тук имаме диск с магнити и външен магнит.
Изменяме потока на системата. Същото се постига ако местим индуктивността, ако е константа индуктивността то местим тока.
Уточняване кой параметър или параметри местим да получим ефекта.
Трябва да се местят два параметъра едновременно да може третия да тръгне, елементарна логика.
Ако местим един параметър, резултатите са плачевни т.е известни, леко усложняване на задачата.

Михаил Кузмов:
Ми ! Като механично явление обяснението ти е разбираемо ! Но като електрическо не разбрах отговора на въпроса си ! Топче виси на конец ! Над топчето има твърдо закрепена плоскост (таван) ! На тавана има мини отвор ! Имаме възможност през отвора отгоре да удължаваме или да намаляваме дължината на конеца ! Възниква параметричен резонанс ! Променливия параметър е дължината на конеца ! Ако скъсим конеца намалява амплитудата, увеличава честотата на колебанията ако удължим конеца увеличава амплитудата намалява честотата на колебанията ! Махало ! Сега перифразирам въпроса си ! Какъв параметър трябва да променим в електрическата верига за да получим горе описаното (ако разбирам правилно параметричния резонанс) ??

Михаил Кузмов:
След днешните експерименти започнах да вдявам, че това може би прилича на параметричен резонанс! С една забележка! В предните два клипа (реверс...1 и 2) намалих разстоянието за реакция на магнитите в (реверс...2)! При намаленото разстояние се увеличи възможността да се увеличи честотата! Сега вижте следващите два клипа! При (реверс...3) съм намалил мощността върху бобината до само 2W! Значи при коригиране на два параметъра получаваме нещо като параметричен резонанс! Мисля, че по точен коментар би направил Ми! При (реверс...4) се опитах да се направя на датчик! Получи се малко недъгаво въртене защото няма как с натискане на котвата на релето да уцеля момента! Обаче това е точно доказателство, че принципа бута-дърпа работи! Един точен датчик и бобината се превръща в реверсивно статорно поле !

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия