Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Разработките на CLaNZeRS

<< < (9/27) > >>

Maistora52:
Отговор специално за Velektra:
Разбира се, че с електромагнити със стационарни сърцевини би било много по-добре, АКО ИЗОБЩО МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ ТОВА КОЕТО ИСКАМ, затова едно НО:
Лично аз ще имам огромни затруднения при физическото изпълнение на конструкция с тях.
Освен това:
1. С тях не мога адекватно да се възползвам от намерения работещ принцип за активиране на магнитите на въртящия се диск.
2. Сами по себе си, електромагнитите са стационарни устройства и както и да ги "курдисваш"  и поставяш около постоянни магнити - резултатът ще е една голяма НУЛА.
3. На електромагнитите трябва не само да подавам импулси, но и да сменям и управлявам поляритета им при това със споменатите по-горе в постовете - честоти.
4. Има и други минуси в употребата на електромагнити...
...
Това, което други колеги предлагат - да се върти съответната джаджа, съм го мислил - НЕ СТАВА!
Продължавам Да Чакам СХЕМА!
...
Ми68, GTV - това което предлагате - не става!

Радико:
Ето ти я схемата цената на интегралата NE555 е около 20 стотинки.

Maistora52:
Не е до стотинките...
Просто трябва да отваряме цял раздел за обучение на такива като мен... Като го гледам на схема този ОУ е едно, като го взема в ръце - идват хиляди въпроси, кой извод за какво служи, кой извод от схемата е съответното краче на интегралчето, ама как да го гледам - хоризонтално или вертикално...
 Разберете бе, момчета, нямам време за губене с неща които не познавам... Направете го вие това, което искам, ще ви го платя в троен размер, ама не ме занимавайте с неща, които не съм ползвал никога...
В Гугъл изображения е пълно с такива схеми, и какво от това, като не ги разбирам... ровил съм там като последния боклукчия ...
...
Обсъждайте в тази тема, ето тези схеми, според изискванията по задание:
Само им сложете на съответното място потенциометрите за регулиране на честотата! - като на първата схема.
Втората (на Бедини) и третата схеми са на практика идентични, само че втората е с мощен 2N3055 npn-транзистор, а третата с pnp руски транзистор. И диодът е обърнат.
Бедини е използвал всъщност най-елементарната схема.
Липсват само потенциометрите...

Velektra:
Майсторе тая простичка схема която искаш не може да бъде проста. Не става въпрос за управление на светодиоди и цветомузика.
По-долу ще ти кажа защо. Ако пак не съм разбрал за какво става въпрос ти се извинявам предварително.
Аз ще решавам същия въпрос. Ще използвам бобини на които ще подавам импулси в права и обратна посока, за да отблъскват постоянни магнити и така да въртят диска. Само, че ще управлявам всичко това с процесор (PIC),  но не за да се правя на велик, а защото се налага.
Има датчик, който отчита кой полюс на постоянния магнит минава край него. Тоя датчик ще е преди електромагнита (бобината). Тъй като датчика е постоянно на едно място то се налага да се включва и изключва бобината (електромагнита) според оборотите на диска. Ти се досещаш, че при различни обороти времето за реакция (включване и изключване на бобината) ще е различно.
А като се развърти диска как ще го спираш (намаляш оборотите)? То не става като се намали честотата на подаваните импусли на бобината. Ако за развъртането му е необходимо на бобината да се подаде импулс когато постоянния магнит е подминал "малко" центъра на бобината (ако ползваме отблъскване), то за намалянето на оборотите на диска ще трябва да се подава импулс на бобината преди постоянния магнит да подмине средата на бобината (срещу него).
На всичко отгоре всичко това зависи и от диаметъра на диска или от броя на постояните магнити и тяхното ъглово разстояние един от друг. За това опитно трябва да установя зависимост и да вкарам данните в паметта на ПИКА във вид на таблица и така да контролирам оборотите.
Та това е накратко.

Михаил Кузмов:
Най после, нещо в правилна посока !!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия