Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Разработките на CLaNZeRS

<< < (2/27) > >>

Радико:
Достатъчни са един мосфет един датчик на хол и един разистор да подпира датчика Импулса ще прекъсне когато магнита се отдалечи достатъчно от датчика тогава ще се е отдалечил достатъчно и предния магнит от бобинката.
Във вида показан на клипа устройството си се саморегулира прекрасно без никакви времеопределящи елементи. За много прецизно изпълнение, А ла Иван може вместо датчик на хол да се използва оптрон тогава вече отиваме на секунди от градуса точност. Синхронизирането на всяка времеконстанта със скоростта на въртене е излишно усложняване което освен до грешки до друго не може да доведе.   

valex:
Датчик на хол може да се вземе от кой да е компютърен вентилатор.

CPU:
Тя цялата постановка е един PC вентилатор  :)

Радико:
Благодаря CPU
Не исках да го казвам аз че все излизам лошия  неверник дето спира полета на мисълта на гениите  ;D
Но въпреки това въпроса със смяната на желязото с друг материал остава отворен. Изобщо струва ми се, че е време мисловната енергия на колегите да се насочи към по ниско ниво: материали с интересни перспективни свойства вместо хитроумни схеми заобикалящи законите.   

Maistora52:
Разбирам единствено това, което постна CPU

--- Цитат на: CPU в Ноември 22, 2013, 04:07:09 pm ---Това е модел на безколекторен мотор, и за да се завърти, трябва момента на превключване да се определя от ротора.
Не става с мултивибратор от 1 до 50 Hz. Евентуално може да се измисли с чакащ моновибратор, който се пуска от сензор и изработва тесен импулс.
Има едни стари руски часовници, електромеханични, и там въртенето на маховика е подобно направено, най-простото възможно.

източник:http://www.diagram.com.ua/list/bel-265.shtml

--- Край на цитат ---
Освен това, предлагате ми неща дето трябва да ходя до града и да купувам, а имам в изобилие дори налепени на платки готови мултивибратори и прочие - от разни пожароизвестителни инсталации от преди 30 години.
Така че, с купуването - дотук! И с изучаването тепърва на ОУ - 555, интеграли и прочие... за тях нямам и литература, не може ей така да купиш един ОУ и с медитация да отгатнеш кой извод за какво е, за къде е и прочие... Момчета-а-а, като станете и вие на по 60 и кусур години, и някои младоци седнат да ви обясняват "колко лесно е да сглобиш и настроиш изкуствения интелект на робота в къщи" - тогава ще ви питам... Маяковски казва: "... а на руский (паспорт) глядет, как в афишу коза"!!! Когато аз и още двама трима от колегите сме се родили - в България още не съществуваха транзистори и диоди...

Следват въпроси:
CPU, обясни ми малко повече тази схема, която даваш. Първо спецификация на елементите, двете бобинки - брой на намотките и фи на проводника, вкл. на колко волта ще е захранването. Виждам и че бобинките са без сърцевини. Какво става там?
Магнита на "махалото" е май  точно един от тези, които съм наредил на моя диск. Какво ще стане, когато тези магнити са 12 броя?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия