Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Разработките на CLaNZeRS
Maistora52:
Velektra, ДА, за същата конструкция от пост 1 на Тема за размисъл говорим. Там обаче точно тази плавност на ексцентриковата връзка се оказа проблемна. Актюаторният магнит иска да го "щракна", и скоково да подеме следващата половина от оборота на диска, но плавността на накланянето му в обратна посока не му позволява бързо да се смени посоката на силовите му линии и той става де-актюриращ, т.е. спиращ ЗАЩОТО ВТОРАТА ПОЛОВИНА ОТ МАГНИТИТЕ НА ДИСКА СА С ОБРАТЕН НА ПЪРВАТА ПОЛОВИНА ПОЛЮС.
Виж първата схема на този пост:
http://mazeto.net/index.php/topic,8339.msg53002.html#msg53002
и точното разположение на магнитите в схемата от този пост, НО тук магнитните дискове и актюатори са по два - абстрахирай се от втория диск и втория актюаторен магнит:
http://mazeto.net/index.php/topic,8339.msg53002.html#msg53002
...
Христо Д. Хр. както и да ги слагаш оптроните (и други сензори) с каквото и предварение да ги залагаш, те ще дефинират единствено равномерно въртене на магн. диск при зададена от предварението им честота. Освен това, за да се достигне тази честота - тяхното предварение ще пречи в началото.. Проблема е точно в неподвижно разположения сензор на магн. диск. ЗАТОВА ТРЯБВА ВЪНШНО ДА СЕ ПОДАВА ТОВА ПРЕДВАРЕНИЕ.
...
Тук наш Ми68 ме разбра най-правилно - за пръв път
--- Цитат на: mi68 в Декември 06, 2013, 11:45:24 pm ---Здравейте,
Доколкото разбиран предавката трябва да е едно към две. За избягване на предавката трябва електрониката да удвоява честота т.е. трябва параметричен резонанс. Просто аналогово решение, до 10 транзистора, предПОлагам. RC генератор с мост на Вин в диапазон 1-100Хц. Еднопътно изправяне на синусоидалния сигнал, минава през ограничител и формира правоъгълен импулс. Двупътно изправяне с грец и формиране на правоъгълни импулси с удвоена честота.
Удвояващата се НА ВСЕКИ ПЪЛЕН ОБОРОТ честота се подава към БОБИНАТА на СОЛЕНОИДА
--- Край на цитат ---
за което му свалям шапка. Точно това, което той предлага е решението. Само една забележка: редактирал съм правилния прочит на "удвояване" с "удвояваща се"... има огромна разлика, и точно в нея е "хватката"...
От "понижаване" и "понижаваща се" честота - няма нужда, спирането вече го обясних как е предвидено, няма смисъл да "мъчим" електрониката с неестествени задачи и да харчим ток за това.
Ми68, сега трябва да предложиш такава схема, но изпълнена само с обикновени транзистори и диоди - БЕЗ мосфети, полеви тр., динистори, интеграли, ОУ и прочие сложнотии за мен
mi68:
Здравейте,
Нещата Могат да се развият в следната посока. Отказваме се от движещи се магнити за въртящи се магнитни полета. Поставя се електромагнит и се сменя посоката на тока, така че имаш ту север на половин оборот, на следващият полуоборот е юг.
Тук стигаме до геометрия и математика. Всяко възвратно-постъпателно движение е синусоида и има ъглова скорост или честота, т.е може се представи като въртене. Въртенето може да става по 8 (осморка) с умножена по 2 честота (удвояване).
Дискът трябва да има датчик и електрониката трябва да подава удвоена честота към соленоида. Избягването на удвояването на честотата може да стане с двуфазна система, т.е. с трансформатор със средна точка. Кратко изложение беше това.
Техническо решение трябва да е ясно.
1 външен генератор подава нормална и удвоена честота.
2 дискът има датчик и от него се удвоява честотата или двуфазна схема със средна точка.
3 варят механичен, правят се два еднакви диска в предавка 1:2, единият се върти два пъти по-бърза от другия.
П.П. Масторе имаш ли двоен потенциометър и колко килоома е на лични ми пиши?
valex:
Майсторе това е прост за изработване вариант на предната ми идея. Можеш веднага да го пробваш. Може магнитите да са вградени в някакъв цилиндър. Тоест цилиндър с дупки на 180 градуса в които да се монтират магнитите. При въртенето се получава еквивалентно пулсиращо поле спрямо диска както при клатенето на магнита.
Maistora52:
Трябва ми време, за размисъл последвано от опити...
Ми68, мислил съм го с електромагнити. Не съм го пробвал и не мога сега да кажа. То е най-добрият вариант - АКО СТАНЕ.
Трябва обаче да имам и точната електронна схема (каквато съм споменал) - за да мога да УСКОРЯ, иначе дискът няма почти никакви шансове срещу стационарно (неподвижно) разположени електромагнити, които само си "тик-такат" с някаква зададена честота.
Valex, и това е идея, не съм я пробвал. Тя е под-вариант на това което Иван Д. предложи. Лошото обаче е това, че осите на полюсите на магнитите са радиално разположени - това не "играе" при този (намерен) принцип, защото силовите линии вече няма да теглят. Още повече, че имаме засрещане на теглещи или бутащи се силови линии. Възможност виждам, ако се сменят и посоките на осите на силовите линии и на магнитите на самия въртящ се диск, т.е. обръщаме първоначалното позициониране на дискови и актюаторни магнити обратно.
Velektra:
--- Цитат на: Maistora52 в Декември 07, 2013, 08:36:09 am ---Velektra, ДА, за същата конструкция от пост 1 на Тема за размисъл говорим. Там обаче точно тази плавност на ексцентриковата връзка се оказа проблемна. Актюаторният магнит иска да го "щракна", и скоково да подеме следващата половина от оборота на диска, но плавността на накланянето му в обратна посока не му позволява бързо да се смени посоката на силовите му линии и той става де-актюриращ, т.е. спиращ ЗАЩОТО ВТОРАТА ПОЛОВИНА ОТ МАГНИТИТЕ НА ДИСКА СА С ОБРАТЕН НА ПЪРВАТА ПОЛОВИНА ПОЛЮС.
--- Край на цитат ---
Майсторе, под плавно движение имам предвид, че актюаторния магнит плавно се движи и отблъсква всеки следващ магнит от редицата. И чак когато свършат магнитите с еднаква полярност и започнат другите магнити с обратната полярност тогава рязко трябва да щракте актюаторния магнит и да обърне поляритета си, но след това пак плавно трябва да следва и бута всеки следващ магнит от другата редица с новия поляритет.
Нали актюаторния магнит не бута само един магнит от спиралата и след това да се обръща рязко и чака, за да бутне само един магнит от другата спирала (с обратния поляритет). Тогава другите магнити само за равновесие ли са?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия