Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Разработките на CLaNZeRS

<< < (20/27) > >>

Михаил Кузмов:
No comment ! Този клип е само за Майстора ! Той не разбира от MOSFETи но когато гледа вижда ! За разлика от повечето които гледат, нищо не виждат и само пишат ! P.S. В клипа има и реле което е излишно за това онагледяване но се сетих по късно ! Така че невероятната простота е очевадна !

Maistora52:
Velektra, точно така е както го описваш. Допълвам - при всички опити се установява едно специфично, при по-хлабаво държане с ръка едно само-щракване (авто-щракване) на акт. магнит, при което той от раз заема крайна и противоположна на предишната си - позиция. Необходимо му е само минимално отклонение с обратен натиск, за да "прескочи" и да "подкара" другата половина от магнитите на диска.
Плавността по принцип върши работа но само при честота от 1 Hz до около 6-7 Hz - по-нагоре плавността вече е загуба на време, пък и пречи за увеличаване на оборотите. И - колкото повече се вдигат оборотите, толкова по-малка става амплитудата на отклонение на актюаторния магнит. При най-високите честоти, които съм достигал - отклонението на управляващата рейка е в рамките на 2-3 милиметра, докато при начален старт отклонението е от 5-6 сантиметра. Виждаш каква огромна разлика има - повече от 20 пъти.
...
Бат Мишо видях клипа. Доста сериозна е силата която получаваш. Релетата обаче са бавно действащи устройства и имат предел при който могат да са адекватни, след това просто "залепват". 
Виж темата за устройството на инж. Матов - там Хипарх дава линк към един генератор на правоъгълни импулси, с много приемливи данни и на много приемлива за мен цена. Ще си го поръчам.

Михаил Кузмов:
Да се доизкажа ! Написах ОНАГЛЕДЯВАНЕ не решение !!! Дори добавих че може и без това реле ! Главата ми е таймера, ръката MOSFETа ! Когато бутона не е натиснат на бобината се подава +/– в едната посока ! Когато е натиснат +/– се реверсират (обръщат) ! В първи случай магнитите са поставени да се само придържат от двете страни на бобината (бутона не е натиснат) ! Когато натисна бутона полето на бобината реверсира и с голяма сила изхвърля магнитите (в случая мощността е само 28 W) Може и с много по малка мощност ! Когато пусна бутона магнитите правят лупинг и се връщат при бобината ! Ако не е тази отрязана бутилка за ограничение те изхвърчат далеч и ако има нещо желязно да се лепнат се чупят ! НЕЩО ВАЖНО ПОДЧЕРТАВАМ ЗА РАБОТЕЩИТЕ !!! Забележете бобините с които експериментирам са без сърцевини ! ЗАЩО ? Оставям да се досетите ! Всички отговори са коментирани в различните теми ! В този клип принципа който показвам предполага множество комбинации ! Аз ще продължа да ги изследвам ! На желаещите ще покажа елементарната схема ! Нямате нужда от таймери и MOSFETи на етап експерименти ! Ако имате конструиран магнитен мотор и може да се завърти поне 1/4 оборот с побутване на пръста Трите клипа които съм показал са великолепна база за активиране на движение с малко допълнителна енергия ! Убеден съм че някой ще го направи ! Аз още узрявам за главния мотор ! За по напредналите таймери и .... по нататък ! Тази схема може да се управлява с електроника с множество възможности ! 

Vector:
Браво,Михаил Кузмов!
Клипа вдъхновява .. ;)

Velektra:
Майсторе, аз ти предлагам следния вариант. Вземаш бобините на Михаил Кузмов, които са без сърцевина. Броят им трябва да е колкото са магнитите на двигателния диск. На половината бобини ще се подават импулси с една полярност на другата половина обръщаш краищата. Тук играчката ще е да ги подредиш бобините да следват магнитите с една идея след тях. Така само с един датчик ще се подава импулс на половината бобини и обратен на другата половина. Общия ток няма да е необходимо да е много голям, защото в случая "съединението ще прави силата".
Ти си цар на механичните конструкции и смятам, че няма да те затрудни да измислиш как да хванеш бобините да са стационарно разположени срещу магнитите.
След като се развърти диска и не трябва да се ускорява повече трябва да се подават вече импулси през едно или две отчитания на датчика. И затова е необходима логика, но сега не мога да се сетя как ще стане само с транзистори. Затова аз използвам ПИК-а.
Всъщност може да се помисли и да се направи така, че като се достигнат обороти, които ти харесват да се превключи и да се подават импулси през няколко отчитания на датчика (тия които са били необходими за да се потдържат достигнатите обороти).
Сигурно ще кажеш, че това е съвсем друга конструкция. Така е. Но колкото по-малко движеща се механика има, според мен е по-добре. Отпада движението на актюаторния магнит и самия магнит и по-важно е че всичко е под контрол.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия