Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Двигателят на Валери Матов
Maistora52:
На "кит-аджиите" от Монтана офертата е най добра. Тези от Русе искат 6,90лв за почти идентичен генератор с този от Монтана - 2,00 лв
Втория линк на MZK е този на Монтанци, и става въпрос точно за ето това:
http://hobby.neomontana-bg.com/ - "Набори" - "Лабораторни у-ства" - "Генератор 13" - генератор на правоъгълни импулси, 1Hz-200kHz, 5-15V - не дава отделен линк
Линка на Хипарх е на Русенци.
Дайте професионално мнение за двете схеми.
Михаил Кузмов:
Какво ви става бе хора ! Какво е това желание да се върнете в миналото хилядолетие ! Преди таймерите, PIC контролерите и още по малко компютърно базираните платформи тези схеми се правеха на базата на операционни усилватели и компаратори ! С тези ИС вече почти не се конструира ! Имат хората залежали и гледат да ги пласират ! МАЙСТОРЕ ! ДАЙ МИ ТОЧНИ ПАРАМЕТРИ НА ЖЕЛАНИЕТО СИ И ПОЛУЧАВАШ РАБОТЕЩА СХЕМА С ПЪЛНО ОПИСАНИЕ ! Ако е нужно да уточним нещо да го направим лично !
@praktik:
Майсторе, този генератор на правоъгълни импулси, с какво напрежение се захранва, променливо или право, и колко волта. Имам в предвид този дето Хипарх пусна линк към него.
Maistora52:
И двете схеми имат захранващо напрежение от 5 до 15 волта, постоянен ток.
Бат Мишо, на мен не ми пречи, че схемите са със "залежали" елементи, щом изпълняват изискванията ми, а тях ще ти ги подесетя тук отново:
Захранване с постоянно напр. 12 волта. Консумация 4-5 А (от максимум 4 соленоида). Честотата на импулсите от 1 Hz до 100 Hz, като задължително трябва да се регулира с потенциометър.
Трябва да се знае допълнително, че собствената консумация на схемата (в mA) трябва да е отделена от тази на товара, иначе може просто да и изгорят елементите.
Това го пиша ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ - след това - с отпратки.
mi68:
Това задание на Майстора е непълно. Трябва се добави регулиране на честотата, грубо и фино т.е. с два потенциометъра.
Трябва да има делител на честотата на две с броячен тригер, на транзистори с изходно стъпало за 4А.
Това се реализира със стабилизиран мултивибратор за задаващ генератор и тригер.
Втори вариант за изпълнение е RC генератор формировател на правоъгълни импулси с основна честота, формировател на правоъгълни импулси с удвоена честота.
Двата варианта са почти равностойни.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия