За покритие, на дръжки, ръкохватки на инструменти, ножове, за гумиране на платнища, против вода. И най накрая, за реставрация на стари надувни гумени рибарски лодки, които са с напукана гума. Затова искам да се получи покритие от пласт гума.
Изброил си доста различни приложения и универсално мазило за всичко това едва ли ще стане. За гумирането на дръжки мога да кажа че някога един приятел на баща ми (и сега си работи на същото място) си правеше ножове, след което металната част там където е дръжката я увиваше в лента от каучук и сяра и така направен ножа го меткаше в автоклава за вулканизация. Той можеше да си ги прави така, защото работи във фирма Каучук гр. Пазарджик и там се предполага че като завод от соц-а си има всичко необходимо.
За платнищата трябва да търсиш някаква отделна субстанция за промазка (която ще трябва да е и сравнително доста "течна").
За реставрация на гумени лодки честно да ти кажа досега не съм чул някой да има куража да реставрира и после да я използва по предназначение. Когато лодката е спукана на локално място е ясно. Кръпка, лепило и нещата си идват на местата (даже повечето лодки като нови си имат "ремонтен комплект"). Иначе когато е цялостно напукана на микро пукнатини....
Единственото, което правят с тези лодки е след като вече са дали фира т.е. след надуване спадат за няколко часа поради наличието на хиляди и милиони микро пукнатини е да я напълнят с монтажна пяна. Така напълнената лодка е ясно че вече не може да се събере и си е вечно "надута", но пък и няма потъване
Това последното за лодките го казвам от личен опит и наблюдение. Баща ми е рибар откакто се помни, покрай него познавам сигурно 50% от рибарите над 40 годишна възраст в Пазарджик. Никой не реставрира, защото е опасно пък и вече лодки и цени най-различни.
П.С. За разведряване на темата да разкажа с две изречения за едно такова преживяване.
Отиваме преди години на яз.Батак с баща ми и негови приятели. Лодка има от "напълнените". Там имаше друг негов познат, който вид,я че сваляме лодката от тавана на джипа, но явно си мислеше, че просто сме я надули предварително. Сваляме я ние и бащата и неговия човек влизат да търсят костур навътре. По едно време на бащата му било писнало да държи въдицата, имал покрай него една стойка. Както си стоял рекъл на неговия човек : " офф писна ми да я държа тая пръчка чакай да забия една стойка в борда да е оставя на нея", успоредно с изказването направо взима стойката и я забива в борда. Ония се беше попикал (както има една дума) от случващото се и докато се усети какво става адреналина беше ударил тавана
Много се смяхме после всички ...