Каква е тази батерия пелтиета, дето можело да се постигне от -70 градуса надолу. Трябват ми по ниски температури от тази във фризерите.
Ами знаете че Пелтие елементите, когато им се подава прав ток от едната страна се охлажда за сметка на загряване от другата ( Така работят и евтините диспенсери за минерална вода. Два съда за вода, топла и студена и между тях пелтието, което хем охлажда едната хем загрява другата. Мисля че съда за охлажданата вода е около 3 пъти по-голям като обем от загряваната ).
Та като се налепят едно за друго няколко пелтиета и им се подаде прав ток едното охлажда от едната страна и загрява от другата, после загряваната страна тъй като е долепена до другото пелтие се охлажда от него, което загрява от другата и т.н. Само не съм сигурен че пакета от пелтиета е от еднакви такива или всяко следващо е по-мощно от предходното ( знае се че има най-различни пелтиета с най-различни мощности и работни напрежения ). Така най-охладената страна на първото пелтие може да достигне доста ниски температури.
В другия вариант, когато на пелтието не се подава ток, а се нагрява с външен източник от едната страна и се охлажда от другата то същото произвежда Е.Д.Н.