Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене

Лъчетерапия чрез морска сол

<< < (2/10) > >>

Радико:
От току що направените ми наблюдения морската сол изстива изключително бързо Доста по бързо от тухла със същия обем и доста по бързо от бутилка вода със същия обем. Който не вярва да пробва сам лесно е. Така, че този мит за количеството топлина е тотално разбит. След като количественото преимущество отпада остава обяснението за преимущество в качеството. Интересно ще ми бъде да разбера:
 Ако сложим на масата един съд или торбичка с нагорещена морска сол, от едната му страна друг съд със сол със стайна температура, от другата страна идентичен съд с идентично количество друго подобно вещество "примерно сода бикарбонат" При изстиването на горещата сол кое ще се нагрява по бързо другата сол или содата. Ако се подгрее повече солта 'Което е в "леко" противоречие с закона за термодинамиката' означава, че имаме резонансно явление.   
Иначе идеята за възглавничката е прекрасна.
А за изгаряне и дума не може да става още в първата публикация споменах, че става дума за лъчетерапия и за целта не трябва да има термоконтакт.   

GTV:
  Не знам откъде се появи твърдението че солта има голям топлинен капацитет :)

valex:
Обяснявам.
Всяко нещо се разглежда спрямо предназначението си.
Аз казах, че се използва в пещите. Тоест температури до 300 градуса. Сложете воден акумулатор на 300 градуса?
Хайде сега някой да направи пещ, която да е плътна тухла за акумулатор и да ми се обади :)
Просто солта е достатъчно 'инертна', евтина за такива случаи и удобна за използване. И се намира лесно.

Maistora52:
Солта в разтопено състояние - над 450о - до около 600о - се използва за топлопреносната инсталация на слънчевите централи - тези с огледалата. За там изискването е да се поддържа тази температура в тръбите, за да не се втвърди солта през нощта.
Разликата в градусите е температура на солта през деня - до 600 гр. - и при изстиването и до около 450 гр през нощта. Не се използват нагреватели, но вероятно има такива - за екстрени случаи.

Радико:

--- Цитат ---Хайде сега някой да направи пещ, която да е плътна тухла за акумулатор и да ми се обади :)
--- Край на цитат ---
Защо бе valex няма никакви пречки, нещо повече, това със солта е тайна на определени майстори пещари и не всеки я знае. Много малко фурни са направени по този начин повечето са си само от тухли. По точно от глинени плочи, използват се плочи от особен вид глина, сушат се и се редят сурови, изпичат се вътре в пещта при първото и запалване. И фурната за която говоря дълго време преди този ремонт е работила без морска сол, поне 40 години.     

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия