epwpixieq-1, сравняваш HVDC далекопроводи с телефонни кабели!!!
В единия случай става въпрос за сигнали, а в другия случай за ефективен пренос на мощност.
Въпроса който беше поставен се отнасяше до индукцията, като намаляваща ефективността при пренасянето на електрически вибрации в сравнение с HVDC. Предполагам, че е разбираемо, че на единица мощност (малка) подадена на телефонния кабел индукцията е съразмерно по-висока, в сравнение с HVAC провеждаща система (зависейки от цикличността, разбира се). А това дали определена вибрация ще се определи като сигнал или мощност, зависи само от степента на електрически флуид задвижен, основните принципи са едни и същи. Всъщност посочената публикация на Heaviside е изцяло на теоретичен план, като само накрая той прилага теорията, към практическото обяснение за разсейване, и обратно, запазване на сигналите през далеко-проводен (подводен) телефонен кабел, понеже това е бил основният практически проблем който тогава е интригувал физично-инженерната общност. Всъщност, Heaviside с този си трактат, и приложението му към динамиката на сигналите в подводните телефонии кабели, става известен в последствие, макар и никога да не а бил харесван, понеже е бил самоук и не е имал формално университетско образование.
Всъщност на страница 463, от същия том, има директно третиране на проблема със електростатичната и магнитната енергии и как тяхното съотношение влияе върху предаването на мощност.
То си е написано и в следващата страница на това, което цитираш.
Ще ми бъде интересно да го прочета, може ли да цитираш началото на параграфа, както и страницата разбира се.
Ако загубиш себе си и собствената си мисъл в тези четива, не знам каква е файдата ти от цялото упражнение.
Така е, понякога е трудно, но затова човек винаги може да го остави настрана и да си навие бобина или направи HV кондензатор или просто да сглоби нещо и след време пак да опита да разбере теоретичната концепция.
Ще споделя, че книгата на Tesla "Colorado Springs Notes 1899-1900", съм я чел 3-ри пъти. Първият път беше много объркващо (Tesla има определено уникален стил на изразяване). Втория път беше по-добре, но чак на третото четене мога да кажа, че започнах да схващам неговите идеи. И в последствие това, четене и препрочитане ми помогна за направата на първата ми VTTC и за осъзнаване на това, за което той говори в публикациите си.
@Velektra
На Тесла му е било лесно. Нямало е форуми тогава да спори и пише и е имал време да се вглъбява.
Има до някъде идея, но той-също е следял публикациите в професионалните списания като "The Electrician" за да следи какво правят/изследват другите колеги .
И определено не му е било лесно, особено когато изгаря (умишлено подпалена) цялата му лаборатория със всичките му записки.
@Иван Димов
Хайде и ние да си вършим работата вместо да спорим кой знае повече или е чел повече.
За съжаление така изглежда, но не ми е това целта, но аз лично предпочитам да цитирам, отколкото да пиша перифразирани неща. Лично мисля, че имам прекалено малко познание за да мога да теоретизирам.
Иначе съм съгласен, че е по-добре да се правят неща и в свободното време на който му е възможно да се интересува какво са правили или теоретизирали други пък било то и преди 120-160 години.
Поздрави,