Зарибих се от тази тема за горене на вода и масло ...като я прочетох.... Затова се регистрирах във форума.
Темата е от 2008-2010, но виждам, че пак се актуализира. Макар че няма "окончателно решение", продължавам да я следя. Не знам дали ще може да се гори само вода над 2000 градуса (или повече вода с малко масло!) - някой беше писал, че ще пробва този вариант.. Но дори и така пак ми се струва ефективно и евтино! ... Ако имах къща - може би щях да се опитам да си направя такова отопление. Но нямам... - живея в блок. Въпреки това имам следната идея (и ще я напиша), която ми дойде от това, че сместа гори много силно и топлината не може да е оползотвори ефективно: Видях от филмчетата, че като гори сместа развива към 1000 градуса. Железните (чугунени) печки дори стават червени. Ако такава горивна камера се постави вътре в друг съд, който да е пълен с вода, циркулираща около пещта, водата би могла да отнема температурата бързо и да я охлажда, като реши проблема с прегряването. Пускам една схемичка, как си го представям. Ако този съд с вода е част от парно, то количеството енергия би могло да подгрява цял малък блок 4-5-6 етажа. Ако се направи въздухът да се завихря в пещта, а водата да се завихря кръгово около горещата пещ (нещо като серпентина) - ще става бърз топлообмен. Парното си има циркулационни помпи и разширителни съдове, така че няма да има проблеми... . Мисля, че такова отопление ще излезе по-евтино от централната топлофикация, която надува цените. Как ви се струва идеята? Вместо да идва от ТЕЦ, водата ще се подгрява в самата абонатна станция на блока. (Е, ще трябва комин за горещия въздух де... ) Може да стане добър бизнес! ... Идеята ми е, че ако това чудо наистина харчи по 1-2 литра масло на час, и постига 1000 градуса, като нищо може да подгрява 20-24 апартамента. Дори да работи постоянно (7/24) - това са по 1-2 лева на апартамент на ден за парно и топла вода без никакви икономии. Всъщност има ли начин да се сметне колко килокалории може да произведе установката за 24 часа (20-30-40 литра масло и още толкова вода) за да се изчисли колко вода може да се загрее и с колко градуса? Ще сравним с парното, защото в изравнителните сметки има количество топлина в гигакалории за целия сезон. (Който е на парно - знае за какво говоря!)