Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Линеен електромотор с постоянни магнити

(1/4) > >>

EDM electronics:
Здравейте колеги!

От дълго време съм се замислял за направата на линеен електродвигател, но сега му дойде времето по отдавна плануван мой проект и се замислих за принципа на работа, варианти и т.н. Двигателя трябва да е безчетков и да му се управлява линейната скорост. Долу-горе идеята е следната:
1. Ротор /линеар/- линейно разположени неодимови плоски магнити, редуващи се с разноименни полюси
2. Статор - три секционен електромагнит с метална сърцевина, който обхваща и припокрива три постоянни магнита на "ротора" - линеара, който електромагнит е навит противопосочно, редувайки магнитните полюси, т.е. средния е с обратна посока на навиването и презастъпва малко от следващия магнит, т.е. лицето му е малко по-голямо от това на постоянните магнити.
3. Управление - бягащо магнитно поле, чрез смяна на поляритета на електромагнитите, вързани последователно и противопосочно. Смяната на поляритета става, чрез Н-мост от 4 бр. MOSFET-транзистори, управлявани от линеен Хол-датчик. Целта на използвания линеен Хол-датчик, а не тригерен, е регулиране на прага на сработване, смяната на поляритета на статора-електромагнит, с цел регулиране на оборотите посредством закъснението на превключване - ШИМ, чрез свързването на Хол-датчика в компаратор.

Мога да начертая схема на идеята за линейния мотор, но малко по-късно ще я приложа към поста.

Ако някой има някаква идея, различна от моята, ако може да помогне. Има фабрични линейни двигатели, но не съм запознат с принципа им на работа. Горното са мои разсъждения и не съм сигурен, че съм на прав път.

valex:
EDM electronics
Според мен начина на компоновка на статора и ротора зависи много за какво ще се ползва линейния двигател.
Така както ти си го начертал няма определеност на посоката на движение.
Най-лесно е да направиш 'линейна развика' на електродвигател с постоянни магнити.  Обикновено там статорните и роторните полюси са различни на брой за да се постигне плавност на движението. И в повечето случаи са трифазни.
Мисля че има доста готови базови конструкции. Ще потърся.

Vector:
Това е добро , но дали не можеш да ползваш и другия полюс на бобината,т.е да има два ротора ;)

nizo:
Това както е нарисувано няма да тръгне. Магнитния поток ще си остане в електромагнита, а той самия ще се залепи за релсата ти. Не е добре да имаш постоянни магнити. Най-добре ротора да ти е просто желязо, а по релсата да имаш множество електромагнити с формата U, като движещата част затваря формата U. Това е най-мощния принцип за движение, като на всичкото отгоре при отваряне на формата U може да прибереш почти цялата енергия обратно.

smsi-h:
Без коментар.

https://www.youtube.com/watch?v=9-MT02pbZe8

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия