Да, отдавна е късно за военни преврати, а те са най-подходящата директна, оперативна намеса за промяна на положението. Затова и разложението на армията е било още сред ранните приоритети.
Какво да се направи - семо едно нещо може да се направи. След като човешкия материал е вече с понижено качество, дегенериран и разложен е, той не става за нищо. Даже и да имаше армия за военен преврат, такава Българска държава би била на доизживяване - срокът й на годност би съвпадал с жизнената продължителност на управленския качествен материал, който няма наследници и рано или късно властта отново отива в ръцете на народа, тоест в ръцете на народ, който е разложен и дегенериран.
Така че само едно нещо може да се направи - трябва да се поеме по дългия път на възстановяването на качеството. Качеството на всеки един човек от българския народ трябва да се излекува, тоест да си възвърне предишните високи стойности. А това ще е бавно, защото за толкова много години (6 столетия и половина) ние сме усвоили ново равновесно ниво по-надолу в качествената стълбица. И изкачването ще отнеме стандартното време, което отнема всяка една морална духовна еволюция.
И това е едно сложно и мъчно пътешествие, защото за по-нататъшната ни деволюция се прилага огромен натиск и налягане, което ние трябва малко от малко да започнем да преодоляваме.
Всичко това МОЖЕ да се представи чрез закономерности и чрез природни сили, и Тесла го е направил, в статията си в списание "Век" през юни 1900г. Затова и съм си кръстил така ника, защото разбирането ми за тези нужни процеси съвпада с неговото и той е предоставил нещо като доктрина или програма, която трябва да се следва, преди толкова много години.
АЗ какво правя по въпроса, съм обяснил тук:
http://mazeto.net/index.php/topic,10030.msg86650.html#msg86650 Но за да има смисъл от усилията на всяка отделна единица, всички останали също трябва да решат да упражнят талантите и даденостите си в контекста на възродителната програма. Тази "възродителна програма" е обща за цялото човечество, защото е закономерен природен процес на развитие на всяко общество, Тесла не я е измислил, но единствено той за сега, в историята на модерния свят, е описал научно-физичен модел за тази закономерност. И това е ценно, защото за сега този модел е единствен, а религиозно-философските и морално-етични модели изобилстват по всички краища на света от древни времена. Съвремието ни обаче на ден днешен цени само прагматизма и научния подход, така че модела на Тесла е натоварен с голяма значимост в 21ви век (а и в 20ти, и за напред).