Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Как работи RAM pump?

<< < (8/13) > >>

valex:
http://poselenie.ucoz.ru/publ/gidrotaran_alternativnyj_istochnik_ehnergii_gidrotaran_svoimi_rukami/6-1-0-95
Тук има добро описание според мен на принципа на RAM pump. Описание на помпа само потопена на някаква дълбочина, а и на края интересно видео на реализирана малка помпичка във варел.

paparosko:
Благодаря, valex за ценния материал.

:)

Иван Димов:
   caduceus, благодаря за поздравленията и за информацията. А getca, ти не се дразни от различните мнения, тук ние взаимно се учим. Никой не е последна инстанция на истината. Всеки може да сбърка, но и да научи нещо ново. А титлите ги остави на страна - Христос е миел краката на учениците си.
   В момента подготвям електронна схема, която е пълен аналог на Ram помпата. Интересното е, че и "вечното фенерче" е на същия принцип, само че в дадената схема сигурно умишлено е изпуснат един транзистор. Логиката ми е "желязна" - щом електроните са излязли от "минуса" на батерията (кондензатора) при разреждането, то после те трябва да се върнат обратно пак там за да имаме "вечен" процес. Излизат през транзистора, а се връщат през шунтиращия транзистора диод. Но за целта веригата към бобината с 15 навивки трябва да бъде прекъсната от друг транзистор. Както и да е. Принципът обаче е същия като Ram помпата. Имаме много ток (в две бобини), а после токът в едната спира като така токът в другата се ускорява. Същото е при тук коментираната помпа - голям поток вода (в дебела тръба), клапан и част от потока се забавя, докато другата част се ускорява по по-тънка тръба. А моята теория по-горе е съвсем проста и ако е вярна, електронната ми схема ще прехвърли единицата. Нека да изчакаме няколко дни и ще видим.

п.п.
paparosko, без да съм проверявал сметките, само да вметна, че 103 по "интернетски" може да се тълкува и като 10 на "трета", т. е. 1000.

Иван Димов:
Хвърлям една идея тук за да я има черно на бяло. По-нагоре в темата говорих за ефекта на фунията, където имаме обмен на импулс в затворена система, при което получаваме енергия в повече. Дадох и малко теория, но доста хора ще се затруднят да я разберат. Дълго време не можах да намеря някакъв друг пример на механична система, в която да става обмен на импулс така, че едно тяло от системата да получава енергия от другите тела в същата система. Говорим за затворена система така както се изучава в училище. Значи тази система има някаква първоначална енергия и вътре в нея става обмен на импулс (енергия) като при това в системата не се внася или изнася енергия отвън. На практика (прилагам файл) имаме един масивен маховик с маса М, на който по радиуса е монтирана насочваща релса. По тази релса радиално може да се придвижва по-малка маса m. Първоначално малката маса е в позиция 1, вързана с връв към центъра на въртенето. Пресмятаме енергията на цялата система в това положение 1. Следва прогаряне на връвта и масата m започва да се придвижва по радиуса докато достигне до положение 2, където има ограничител. Пресмятаме отново енергията на цялата система в положение 2. Следва сравняване на двете енергии. Аз мисля, че в положение 2 енергията на цялата затворена система ще е повече от тази в положение 1. Сметките са прости и като намеря свободно време ще ги сметна, но по интуиция усещам, че нещата са като при фунията по-горе - щом едното тяло (m) се ускорява, а другото (М) се забавя и това става в затворена система, значи енергията на тази система ще нараства. Тук ще действа силата на Кориолис и с един, два интеграла всичко ще стане пределно ясно.

Аtos:
Димов, в положение 2. ще се намалят оборотите на въртене - изнася се маса към периферията!
Това става, защото ЗЗЕ работи и за да се запази енергията, намалява се скоростта на въртене.
Фигурно пързаляне - въртене - фигурист - прибрани до тялото ръце - разперени ръце.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия