Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Как работи RAM pump?

<< < (10/13) > >>

Иван Димов:
   Да, прав си. Наистина съм пропуснал енергията в радиално направление, която ще е от порядъка на тангенциалната. Явно ще трябва да се правят по-сложни сметки или даже компютърна програма, която да сметне точно. Трудността идва от това, че в центробежната сила има две променливи - едната е ъгловата скорост w, а другата е радиуса r. Така става сложно да се сметне ускорението в радиално направление. То най-добре ще е ако в периферията няма ограничител и след като масата m излети от края на диска да сметнем енергията според абсолютната й скорост. При всички случаи, от тези сметки ще могат да се направят някакви важни изводи. Интересното е, че при подобни сметки моя компютърна програма смяташе много точно. В нея бях сложил всичко - центробежни и кориолисови сили, смятах ускоренията в радиално и тангенциално направление и даже задавах такива начални условия, че сметките да могат да се проверят съвсем просто с калкулатор. Програмата работеше вярно. Така направих експеримент според прогнозата на тази програма и се оказа, че практиката не е като теорията. Значи има някъде грешка, или в теорията по принцип или в програмата ми. Но колкото и да се напъвах, аз не можах да си открия грешка, още повече, че тествах програмата с прости примери и тя смяташе съвсем вярно. Явно ще трябва още да учим или по-просто да караме само на интуиция и да правим повече практически експерименти.

Bat_Vanko:
Адаш, няма смисъл да усложняваш сметките. Ти тръгваш от условието за запазване на импулса (т.е. ЗЗЕ). След това прилагаш всички формули които са изведени пак въз основа на същият ЗЗЕ. Няма как да очакваш да се получи друг резултат освен такъв който да се подчинява на ЗЗЕ. Със сметки няма да стане.

Иван Димов:
   Bat_Vanko, аз тръгнах да разсъждавам по този въпрос след като направих тези прости сметки - http://mazeto.net/index.php?action=dlattach;topic=7021.0;attach=38249;image
   При тях се вижда удвояване на енергията, когато едното тяло спре докато отдава импулса си на другото. На практика е трудно по-бавното тяло да отдава енергия на по-бързото. Или студеното да отдава енергия към топлото. Но има някои изключения в това правило. Едното е ефекта на фунията - там може по-бавната течност да ускорява по-бързата и то без външни сили. Другото изключение е това, което разгледах сега с този диск - тук отново виждаме, че по-бавният диск ускорява по-бързата маса m и то пак без външни сили. На мен не ми е много важно да развия някаква теория понеже вече съм запланувал експерименти, които съм ги сметнал по съвсем прост начин. Даже имам и някакви малки експериментални успехи, които са ми още по-голям стимул за действие. И все пак няма да е лошо да имаме и някаква стандартна теория по въпроса.

montanar:
Иван Димов принципно сметките са верни според мен - но те са приложени към твърдо тяло не към течност - в хидродинамиката се нещата според мен са доста по-различни - ползват се други коефициенти и формули - щото имаш хидродинамични загуби и те гасят в голяма степен нещата.
Относно това
--- Цитат ---едното е ефекта на фунията - там може по-бавната течност да ускорява по-бързата и то без външни сили.
--- Край на цитат ---
всъщност + няма никакъв според мен  - помисли малко - от приферията към центъра имаш ускорение за сметка на пропадането в височината но в същото време имаш и намаляване на сечението на пропускателната способност - тоест получаваш ускорение но в същото време пада дебита - сумарно количеството енергия е еквивалентно на пропадането в нивото и нищо повече.

Аtos:
А когато няма пропадане на ниво?
Представи си навита медна тръба на спирала, но в една равнина, подобно на палачинкова бобина.
Входът е от периферията, а изходът - от центъра.
Дебитът не се променя, няма как да се промени. Линейната скорост също не се променя!
Обаче нараства ъгловата скорост, с всяко доближаване към центъра, което увеличава центробежната сила.
Ускоряването е само в ъгловата скорост, оттам идват разминаванията!
При вода, свободно "падаща" през фуния, тази нарастваща центробежност кара водата да се "катери" нагоре по фунията, което също е вид съпротивление за преодоляване и съответно - загуба на енергия!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия