Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
Как работи RAM pump?
montanar:
atos така поставени нещата ще се промени съпротивлението ,....... тоест ако подаваната мощност е константна отново ще падне дебита - кориолисовите сили никой не ги е отменял.....
физиката е гадна кучка.....
Радико:
Иван Димов нещо много си оплел конците с тия формули братче. Не ми се спори сега за това само ще ти дам един простичък пример защото виждам, че интерпретираш неправилно някои сили а като гледам не само ти. Значи имаме четири основни посоки на равнината разделени условно на 360 части наречени градуси. Нула градуса е посоката север, 90 е изток, 180 юг, 270 запад.
Значи имам едно малко гюленце или голямо топче завързано на връвчица, примерно около метър. Започвам да го въртя хоризонталнлно над главата си. В един точно определен момент когато връвчицата сочи точно от мен към посока нула градуса я изпускам или се къса, както ти е по удобно. Та въпроса ми е в каква посока ще хване гюлето като усети свободата. А да забравих да спомена:
Въртя гюлето ПО ПОСОКА НА ЧАСОВНИКА тоест посоките се редуват така:
Изток Юг Запад Север Изток и Т.Н.
juliang:
--- Цитат на: Иван Димов в Февруари 15, 2019, 02:06:49 pm ---... Но има някои изключения в това правило. Едното е ефекта на фунията - там може по-бавната течност да ускорява по-бързата и то без външни сили.
--- Край на цитат ---
Ако разгледаш само началото и края на фунията, без да се вторачваш в конуса, ще си разбереш грешката. Фунията може да се представи ето така (чупките в тръбата нямат никакво значение, ще се съгласиш) :
Само смени посоките на червените стрелки.
Стигаме до хидравличния крик... ако смяташ че в него има някаква свръхединичност или някакво нарушение на физичните закони ...
Иван Димов:
Радико, това е елементарен въпрос. Тежестта ще отлети в посока изток, т. е. по допирателната или по посока на вектора на моментната скорост в момента на скъсването на връвта. Но нашият случай не е такъв. Ние имаме релса по радиуса на диска и тази релса определя траекторията на тежестта m. Релсата натиска с Кориолисова сила и траекторията на тежестта не е праволинейна както е в твоя пример, а е криволинейна.
И моята фуния не е като хидравличен крик, аз говоря за прекъсната струя. Все едно летят снежни топки една след друга и се блъскат във фунията. Само че не снежни топки, а водни "топки". И като се плеснат във фунията се получава СЕ-то.
Днес също си мислих както казва Атос - центростремително движение по спирала - тази идея също не е лоша.
Въобще широко поле за размисъл се отваря пред нас.
Радико:
Добре де след като е елементарен въпрос и знаеш, че ще отлети на изток защо правиш пресмятания с презумпция, че ще отлети на север. Нещо струва ми се че се задълбаваш повече в мечтите от колкото в пресмятанията. И взимаш под внимание само онова което не спъва полета на мечтите.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия