Как е решен въпроса с кондензатора при еднофазния асинхронен двигател?
При работа като мотор например, променяш честотата от 25 до 85 Hz, а кондензатора е оразмерен само за 50 Хц.
Оригиналния е, но тръгва при 50 хц за секунда да кажем / конфигурируема величина/, ако е с центробежка също, при затворено реле на възбуждането.
Това е за да дадем хубав старт. Макар че и без него, при случая с кондензатор си тръгва плавно. Тествал съм сума ти варианти, без кондензатор и развъртян мотор си държи екстра оборотите и се регулират. Пак казвам - правил съм сума ти тестове, но си трябват много, а аз съм го позарязал в момента. По ме вълнува генераторният режим. Дали да го правя.
ами нещо като при програмата Circuit Maker да е, със библиотеки от елементи, просто правиш схемата и програмата изготвя програмния код по нея
Не, имаш определен набор от устройства.
Това са таймери, цифрови и аналогови входове и изходи. Други видове като usart, spi и т.н. Просто избираш кое искаш, и му задаваш параметри, но в общия случай ти не може да променяш крачето на който ще ти излезе да кажем PWM сигнали, може само да го избереш като опция и зададеш параметри. При това става дума за точно конкретна платка и чип. Затова ще правя платката адски елементарна и просто едни изводи и най-необходимото захранване, стандартни изводи за програмиране и толкова. Целта е да е една и съща за всички проекти.
Софтуера също е доста стандартизиран. В един безкраен цикъл се извикват функции с различна честота , в смисъл, има много нива , едни се викат всеки път, други, всеки 8-ми път, трети по условие, четвърти, всяка минута и т.н.
Това са къси функции, и в общия случай празни.
Като извадим от кошницата предварително написан файл step_motor/ motor.c функцията set_position( uint32_t pos);
ако извадим пък от ac_mfotor / motor.c ще има същата функция, но ще прави съвсем друго.
Сглобяваме проекта, а какво точно ще извадим ще реши конфигурацията.
Не може да направим универсален проект, не че е невъзможно, но е много играчка, няма кой да пише толкова.
Но може така - проект SUN TRACKER
На него вече правим конфигурация - брой мотори, какви, как, алгоритми и т.н.
Същевременно абсолютно без програмиране няма да минем, но ще изведем 10-на функции
които ще предефинираме с ясни подсказващи имена , нещо като ардуиното, но сс програмиране за конкретен проект. Пример - проект INVERTER
main.c - абсолютно стандартен
#include "config.h"
int main(){
Setup();
while (1) plc();
}