А какво имате, против платетата Земя ?
Ами и аз това казвам, Хрис, и точно поради това изразих и скепсис.
Само дето, колко става - повече от 40-50 години - и все изследваме със станции, орбитални полети, совалки и пр. колко
КОФТИ е да се живее в безтегловност... Това е първият и най-важен проблем за решаване - осъществяване на ТЕГЛО, което от милиони години е заложено в гените на всички организми на Земята... Ще се върти тази гигантска станция, добре, ама то не е нито първия, нито единствения проблем - следва Защитата на обвивката на тази станция от космически шрапнели с всякакъв калибър, които се движат с такива шеметни скорости, че дори зрънце колкото песъчинка пробива от-до всичко. И трябва да се синтезират такива материали, които да издържат на тези удари.
Продължавам да съм скептик по отношение живот на изкуствени станции изградени с материали "изтеглени" оттук-оттам.
Ще посипя с пепел мечтите ви, не поради това, че аз също не съм мечтател, но просто съм реалист.
Забравете за време от около 1000 години - всякакви опити да се изнесе цивилизацията ни в Космоса са обречени на провал. Разбира се, трябва да се мисли, трябва да се изобретява, трябва да се мечтае, НО РАЗУМНО - с достатъчно събрана от грешките ни информация, а ние тук даже нямаме поне 30% от тази информация... нямаме и 10%...
Това дето изпращаме разни сонди тук и там, "вояджъри" и пр. въобще не е достатъчна информация, дори за учените реализиращи тези проекти... да не говорим за провалите ни... Търсим живот тук и там, и ... няма.
А човекът е бозайник... а бозайникът е най-сложно устроеното същество на Земята, и най-ресурсоемкото... Най-много потребява и то само за поддържане на жизнени функции, да не говорим за дейности, за работа, за производства...
Най-любимата тема ми е Сайънс-Фикшън, но с времето вече ми е само за забавление.
Темата за свободно летящ управляем планетоид в космоса е развита в романа на Любин Дилов-баща - "Икар", но той въобще не се занимава с прозаичните проблеми на бита и на въпроса с ресурсите.
И не бива да се забравят най-важните три неща свързани с природата на човека. Първото е, че цялата човешка популация е мулти-мутантен продукт, т.е. всички сме си роднини, и ще възпроизвеждаме и голям брой уродливо потомство, още повече подложени на космическите радиации.
Второто е, че почти 99,99% от хората имат наследствени обременености и всевъзможни дефекти, плюс това че сме носители на всевъзможни бактерии, вируси и други зарази (с още неустановен генезис), и всичко това като го "избамкаме" в Космоса, "ела та гледай"...
Третото - може би най-важното - От познатите ни същества и животни, всички до едно СЕ ПРИСПОСОБЯВАТ КЪМ СРЕДАТА... Докато при човека е точно обратното - Той е този, който ПРИСПОСОБЯВА СРЕДАТА КЪМ СЕБЕ СИ, от което и произтичат множество други проблеми, повечето от които - нерешими.Съжалявам, ако с постовете си тук "убивам" мечтите ви, но бъдете реалисти относно Космоса.