ful, не е такава работата, както си я описал. Chobi каза, че това което дава е един от модулите в колата. По негови думи, този модул вади над 100% КПД, като в колата има много повече такива модули.
За съжаление много неща не се изясниха. Сякаш конструкцията е по-ефективна от гледна точка на това, че не губи 1/2 от енергията при заряд на кондензатор, а по-малко. Същевременно Chobi твърди, че на изхода има повече енергия от вложената. После пък каза, че СЕ нямало, имало ефективност. Не се изясни и това, дали колата се зарежда периодично или се самозарежда. Пробега написан на вратата е явно общия пробег откакто колата е електричка, а не пробег постигнат с един заряд. Има вариант пък, колата наистина да не се зарежда и това да е пробег с един заряд, но това така и не се потвърди от Чобанов.
Нежеланието на Чобанов да обяснява, поне на мен ми говори, че това е просто една самоделна кола електричка, която има по-добро КПД от останалите електрички. Явно Чобанов търси популярност за да си намери инвеститор с който да произвеждат такива коли.
Аз лично съм експериментирал с нещо подобно. Моята идея беше да имаме вързан товар (лампа), а след нея един кондензатор. Този кондензатор пък се явява захранване на DC/DC увеличаващ конвертор, който пък да връща енергията на кондензатора в захранващия акумулатор. Може да се заблуди човек, че има СЕ, защото и товара захранен и 50% от енергията отива обратно в акумулатора, но всъщност и само 50% от енергията захранва товара. 50% върху товара, 50% обратно към батерията ... печалба никаква, но кой знае, може и да има някакъв Bedini ефект и да има малко в плюс, но пък и ако приемем, че имаме загуби, то просто няма смисъл да се занимаваме с такива неща.