Здравейте,
Отново да благодаря на всички за страхотните идеи. Не писах доста време, но не съм го губил - пробвах различни варианти и решения и най-накрая се спрях на следното. Само да припомним условията както много точно каза колегата pathfinder:
"...индивидуално изпълнение видно от снимковия материал в началото. jopeto си е направил зарядна станция за собствените си автомобили и искаше идеи за нейното обезопасяване и подобряване на функционалните и възможности. Другото условие е, че щепсела трябва да е от общоприет вид така, че автомобилите да се зареждат от всеки контакт...."
Основната цел е да няма захранване до кутията навън когато не е нужно! Но кабела до кутията е изграден вече (вкопан) и е само с две жила, което силно ограничаваше възможните варианти.
Та какво направих:
По идея на HristoDimovHristov сложих модул за дистанционно управление който пуска и спира един мощен механичен контактор в началото на линията и така зарядните кутий остават без напрежение когато се изключат. Появи се обаче един проблем - много често хората пък и Аз забравяхме да изключим тока след като си съберем кабела на колата и се наложи добавяне на нещо което спира електроенергията след известно време ако няма консумация - така се постига още едно хубаво нещо. Когато и последната кола се зареди нощем, ектрозахранването се спира. Така сутрин като отида при колите - всичките са заредени, но захранващо напрежение до кутията няма! Реализирах това с един "currency detector module" и реле за време.
Резултат - щом ти е нужен заряд - включваш се в контакта, натискаш бутона на дистанционното за да тръгне тока и си тръгваш. След края на заряда захранването на линията ще се спре само!
Мисля последно да добавя нещо и ще считам проекта за напълно готов - да добавя датчик за влагата навън. Идеята е този датчик да спира захранването ако навън завали, има сняг, киша или нещо такова - пак с цел безопасност.
Краен резултат: Всичко си остана стандартно, т.е. да можеш да се зареждаш във всеки контакт освен в моите, стана максимално безопасно, (забравих да кажа, че кутийте се заключват), остана си да се използва вече изграденият двужилен захранващ кабел, гаси се всичко при опасни нива на влагата (да не забравяме, че по земята се влачи кабел под напрежение).
Благодаря още веднъж на всички, много бих се радвал, ако на някой му хрумне и още нещо :-)
ПС: построих втора зарядна кутия идентична на първата защото колите станаха повече и кабелът вече не издържаше!
Задвижих проект с държавата за изграждане на зарядна станция с безплатен ток и запазване на определен брой паркоместа около нея с помощта на еврофондове на това място при мен. Паркоместата в случая са също много важно нещо! И ВСИЧКО ТОВА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, просто процедурата е много бавна и тежка, но накрая ще Ви кажа какво е станало!
А за колегата hakama - вземи си кола на ситроен - има баничарки берлинго и градски коли - саксо. Стандартни са, заводски електрически и супер евтини - струват около 4-5 хил. лева. Аз си купих по една от двете и са перфектни, много по-добри от микро колите като рева, айксам и т.н. имат си и бензинови печки за да не дърпат от батериите.
ПС2: Една от колите ми се самозапали докато се зареждаше - беше Айксам. Така, че вече започнах да мисля и в посока пожаробезопасност!
Поздрави на всички!