Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962
макс1962:
atos, не си губи времето, то е ясно. Откъде ще дойде силата да го върти, даже и вятър няма.
А за втория - моторчето е горе ( защото не го виждам долу).
макс1962:
В близко бъдеще ще ми трябва една джаджа ( май потенциометър се казва ), с която да регулирам оборотите на малък монофазен ел.мотор. Задължително условие е да е ръчно, а не като при някои модели ъглошлайфи. Ако съществува такова устройство, моля дайте ми адрес или телефон на магазин в Пловдив, откъдето може да се купи.
И второ - ел. моторчето ще загуби ли мощност в началото при пускане от 0 обороти и ако "да" колко?
juliang:
Много зависи по какъв начин ще регулираш оборотите. Променливо токовите мотори обикновено имат обороти, кратни на честотата на мрежовото напрежение (50 херца) и просто са изработени с определен брой пакети (намотки) за да се постигнат 3000 или 1500 или там колкото ще решиш (кратно на 50херца*60секунди).
Най-добрия начин за промяна на оборотите на такива мотори е честотното регулиране. То е единственото, което не "скопява" мотора. Но е твърде скъпо.
Другия вариант (ползван при пералните примерно, или при миксерите) е мотор с много на брой намотки, които се включват по различен начин. Така получаваш набор от няколко скорости, които можеш да ползваш, като не губиш въртящ момент, но нямаш плавна промяна на оборотите.
Евтиния вариант е просто да минеш през Практикер, Бриколаж или подобна железария и да си купиш една китайска бормашина с регулиране на оборотите. Има за по 20-25 лева.
Можеш също така да пробваш, ако мотора ти е под 50 вата, с димер за осветление, с регулатор за оборотите на вентилатор, за аспиратор или баня... обаче няма гаранция че мотора който ще регулираш ще работи с тия устройства.
Радико:
"Монофазен" какво ще рече това. Ако е асинхронен е бита кауза да знаеш. Това което е писал juliang е почти вярно. Казвам почти защото е по оптимистично от действителността. Дори и с честотен инвертор, ще успееш да регулираш асинхронен мотор само на празен ход. Бита кауза е.
Последвай примера на производителите на перални. От десетина години насам те слагат в пералните колекторни мотори такива с четки каквито са на бормашини, флексове и т.н.
За колекторни мотори има български китове за сглобяване, които регулират по обороти, а не по мощност - двигателят има максимален въртящ момент дори и при един оборот в секунда, защото там се използва обратна връзка по противоЕДС. А ако използваш двигател от пералня, те си имат вграден енкодер, и там вече нещата може да се направят много прецизни, но не знам дали ще се справиш сам.
макс1962:
Да, мисля от пералня, още повече, че ще си има и двете ремъчни шайби. Не съм го намерил още и не знам никакви параметри.
И да, с токовете няма да се справя. Затова трябва да е нещо такова : един метър кабел, от единия край щепсел, от другия контакт и по средата някаква врътка или плъзгач, който да свърши работата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия