Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962
макс1962:
Отдавна и ел. моторът от vsl и регулаторът са тук, но нещо ми се поизпари желанието за работа, та чак днес има някакво продължение.
Понеже оригиналната шайба на ел. моторът беше с диаметър около 1 см и буксуваше много поради малката допирна площ, направих и монтирах друга с диаметър 3 см. Супер! Вече не буксува. Но и не може да завъти железата. Не само не може да ги завърти, но и завъртени ръчно не може да поддържа оборотите. Оттук нататък има 2 варианта-или да сменям мотора с по-мощен ( този е май 300 вата), или смяна на голямата шайба с много по-голяма. И в двата случая се налага цялостно преработване на горната част. Друг е въпросът кога и откъде ще намеря по-мощен четков мотор или тънка и лека шайба с диаметър 1 метър. Като прибавим и факта, че идва времето на дебелата сянка и студената бира.........ами не чакайте скоро нещо ново от мен :'(
Иван Димов:
Аз предлагам тежестта да се вдигне при горния край. Така мисля, че двигателят ще се върти по-леко и ще се вдигне ефективността. Прилагам схема.
макс1962:
Вдигането на тежестта е лесно, но не виждам смисъл. А противотежестта няма ли да "убие" ефекта?
mi68:
Здравей колега макс1962,
Задна алуминиева капла от колело, вероятно ще свърши работа. Това е само идея.
Иван Димов:
Малко се колебая дали въобще по този начин ще излезе СЕ. Мислех, че топузът като изостава малко при въртенето ще има центробежна сила, която ще дърпа генератора. Но тази сила ще има съставяща, която ще действа спиращо и на двигателя горе и май така силите ще се уравновесят. Има доста ъгли и е сложно за изчисление. Дали пък няма начин оборотите на генератора да са например пет, десет пъти по-високи от тези на двигателя и така траекторията на топуза да е като спирала, обикаляща по окръжност, а двигателят горе да се движи на тласъци? Защото оригиналът на изобретението от 1939 г. е доста по-сложен и има пулсиращо движение и сигурно участие имат центробежните сили.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия