Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962
mind:
atos, точно с теб не съм искал да споря, защото прекалено много уважавам мнението ти.
Но тук, явно се налага. И това е само за да се стигне до истината.
--- Цитат ---mind, много дъвчене на темата вече направихме...
--- Край на цитат ---
Това какво означава? Не се противопоставяйте на идеята, ами търсете правилното съотношение на еди какво си? Ми нали човека го е открил вече? Вие защо не можете?
Аналогията на RUS въобще не е добра - спираш храната на магарето и то спира с движенията.
Пада предмет някакъв на земята и той спира с движенията.
Изключение прави, ако искате да впрегнете падаща градушка, дъжд или водопад, но не забравяйте, че Вие по никакъв начин не участвате в издигането им!
Подобно на магарето, което дърпайки каруцата си пасе трева и изобщо не му пука за вашия морков!
Аtos:
RUS, не е толкова зле с физиката mind, а явно не може да си представи точната постановка.
Аз мога да обясня пак движението, но това значи да се повтарям, защото наистина много сме писали по тая тема.
mind, няма лошо да спорим, нали това е начинът за изясняване на нещата.
Когато баластът "падне" с параболично кръгово движение до ДМТ, лостът го вдига (по вертикалата) с минимално усилие, просто сменя ъгъла (лост от втори род) и започва ново падане.
Проблемът идва от това, че движението става на тласъци, което го прави по-трудно за усвояване, оттам и различните конструктивни решения за допълнения в установката.
Няма тепърва да откриваме топлата вода, просто обсъждаме самият начин, по който се случват нещата.
mind:
--- Цитат ---каквато и да е мощност на 1500 оборота ако се редуцира на 60 оборота пак си остава същата мощност с отчитане на загубите от триене в редуктора.
--- Край на цитат ---
Искаш ли да видиш, как с 50W моторче и редуктор вдигам половин тон. Нещо, което ти, с твоите 200W човешка мощност не можеш без спомагателни средства. И мощността на моторчето идва, защото съм я редуцирал за сметка на оборотите.
А ключовете ти, хипотетично ще падат до центъра на земята, където работата на гравитацията ПРИКЛЮЧВА!
Най-вероятно ще изпаднат в безтегловност, но в никакъв случай няма да имат някакво ПОЛЕЗНО движение.
Същото е дали са закачени на повърхността на земята или на някой гвоздей.
Подобно е на пружина - вие влагате енергия за да я разпънете и тя ви я връща за дадена работа. Но след това се превръща в един обикновен предмет - безполезен, като ключове в центъра на земята.
Сега остава да разберем как се опъва пружина с 4 пъти по малко усилие с леко излъгване....
Ще онагледя разсъжденията си, но в друга тема, за да не цапам тая.
atos, Благодаря за разбирането!
Иван Димов:
Не знам за Skinner, но аз предлагам по-просто решение. Тежестта се поставя горе както показах в предните си постове. Така поради наличието на спирачен момент на генератора, се получава изоставане на тежестта, при което нейните центробежни сили се явяват като въртящ момент за генератора. При определено натоварване на генератора трябва да има точно дозиране на оборотите на двигателя така, че да имаме винаги изоставане в нужната степен на тежестта. При това положение центробежните сили дават нужния голям въртящ момент и оттам голяма мощност. Могат да се вдигат и високи обороти, но трябва да има и противотежест за баланс. Ако горната точка на наклонената ос обикаля по окръжност с радиус R, то топузът би трябвало да има траектория окръжност с малко по-малък радиус. И СЕ-то ще е в изобилие. А работата ще вършат центробежните сили, затова можем да го наречем центробежен генератор. И добре, че Джироламо Кардано е измислил кардана - така с него докарваме центробежните сили до оста на генератора.
Аtos:
--- Цитат на: mind в Юли 11, 2015, 01:56:23 pm ---Искаш ли да видиш, как с 50W моторче и редуктор вдигам половин тон. Нещо, което ти, с твоите 200W човешка мощност не можеш без спомагателни средства. И мощността на моторчето идва, защото съм я редуцирал за сметка на оборотите.
--- Край на цитат ---
Не, тук грешиш, мощността не се променя!
Променя се ВЪРТЯЩИЯТ МОМЕНТ, който обаче "разтеглен" във времето, за което става процеса, дава пак същата мощност (пренебрегваме загубите от триене)!
Ако се променяше мощността, отдавна да е открито, че всеки един лост е източник на СЕ :D
Но...няма как да стане...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия