Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962

<< < (61/123) > >>

Аtos:
И mind, наистина прочети първите 25-30 поста от темата, защото тук ги повтаряме тези неща и циклим без особен смисъл:)

mind:
Прав си! Не се изразих както трябва.
Правилното е, че мотора от 93W няма достатъчно въртящ момент, за да се извърши струговане и затова,
той бива редуциран до съответния, но за сметка на оборотите.
В долния ми пример, исках да кажа, че на RUS му трябва примерно лост от първи род, за нужния въртящ момент,
въпреки че е по-мощен от моето моторче. Съжалявам за грубата грешка!

Но, тя не променя това, което аз виждам в клипа.

Нека разчленим устройството на отделните сили в него.
Казваш, че има лост от втори род, в който според теб няма СЕ. В редуцирането на въртящ момент, мисля се разбра,
че и там няма. В центробежните сили също. В гравитацията - Вие да, аз не.
Следва -Вариант 1. въртящия момент създава центробежни сили, а лоста преодолява гравитацията.
        Вариант 2. въртящия момент задвижва лоста, а центробежните сили преодоляват гравитацията.
Приемаме, че работят с КПД 1. Взети всички заедно, правят устройството с КПД 1.Вие как решихте, че е 4.
Посочете, коя е силата с КПД 4. Или всички работят положително???

mind:
atos, ако позволиш да направя една съществена забележка в примера ти с 10 метровото въже и 500 кг.тежест.
Това най-вероятно не си го изпробвал, но аз ще ти покажа лесен и достъпен начин да го изпробваш на живо.
Отиваш на една детска люлка и на нея стои дете 50кг. примерно. Пробвай сега с два пръста в близост до лагерите
да го залюлееш. Ще видиш, че няма да са никак "леки" движенията. По-леки ще са долу до седалката и това е така,
защото люлката е лост от втори род. Ха сега си представи какво те чака с 10м. въже и половин тон гюле.

Мисля, че от тук се подвеждаш за принципа на устройството.
В представите си, човек лесно може да се заблуди, пък било то и нарисувани на хартия.

RUS, Благодаря! Ще огледам материалът ти обстойно.

mi68:
Здравейте,
Дискусията според мен е обща, а тънките неща са от значение.
Слагаме карданен вал:
Първи проблем ако на входа имаме постоянна ъглова скорост, то на изхода е неравномерна и зависи от ъгъла на чупене. За решаване на този проблем трябват две карета.
Ако разгледаме клиповете, които представих в отговор № 301 се вижда, че оста се клати от колянов вал (това се вижда от клипа от 1939г.) реализиран с голямо колело с ексцентрична връзка към вертикалния вал.
Електромоторът задвижва този колянов вал, той задвижва вала с тежести, а този вал чрез редуктор изкарва полезния въртящ момент завъртян на 90 градуса (за струга най-вероятно неравномерен от 1939г.).
Както се вижда трябва резонанс от клатещите лостове или колянов вал.
В началните кадри на клипа от 1939г. се виждат клатещите лостове. Откача се ремъка на електродвигателя и се завърта една тежест, при това положение задното колело се завърта от каишния ремък свързан нагоре към лостовете, тук липсват кадри за устройството им. После ремъка е сложен и се пуска електродвигателя и се стругова. В долния край вертикалните валове  са статични и изход на установката.   

Аtos:
mind, примерът с въжето и тежестта беше, за да онагледя идеята за управление на голяма маса с малко усилие, не казвам, че е същият принцип в разискваната постановка:)

И...пак грешиш, ако двата ми пръста са в горната точка, близо до лагерите, зависи дали ще успея да  вкарам резонанс - с малко усилие и МАЛКА АМПЛИТУДА ще се постигне значително залюляване на сериозна маса. Такова, което не бих постигнал със същата амплитуда и усилие в долния край.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия