Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962

<< < (77/123) > >>

juliang:

--- Цитат на: atos в Юли 24, 2015, 02:45:28 pm ---juliang, повдига се, да, но с много по-малко енергия, това се опитват да ти обяснят всички!
А ти се запъваш като...магаре:)

--- Край на цитат ---
1 килограм за да се повдигне на 1 метър (на повърхността на Земята) винаги е необходимо едно и също количество енергия. Не можеш да изразходваш единица енергия да повдигнеш едно тяло, и после да получиш повече единици енергия като го спуснеш обратно на същото място. Иначе всеки асансьор щеше да е перпетуум мобиле... :)
Няма АБСОЛЮТНО никакво значение по каква траектория се извършва повдигането и спускането.
С'я вероятно ще ми скочиш с "Ма тя центробежната сила ще помага". Да, ма тя също не е безплатна. Не е безплатна и кинетичната енергия на топуза, който е развъртян и се движи с някаква скорост. Решиш ли да ползваш някоя от тези натрупани енергии за да го повдигнеш - в следващия момент ще трябва да ги възстановиш по някакъв начин.

Примера с пушката ти е неудачен - помисли си колко енергия си похарчил за производството на барута. Дори и ти да не си я изразходвал - Слънцето е произвело сярата, селитрата и другите съставки на барута преди хилядолетия а ти чрез спусъка просто ги освобождаваш.
По-удачен според мен ще е пример с въздушна пушка, или с прашка... но той няма да е толкова загадъчен :)

Аз лично стигам ей до това:

въртележка с наклонена ос. В част от траекторията седалките се повдигат, в другата част слизат. Като се пусне въртележката - седалките малко изостават, после наваксват и отново застават отдолу.
Единствената разлика е че тук вместо твърда връзка има верига.

Аtos:
Тук не разглеждаме система с ТВЪРДА ВРЪЗКА и не знам защо все го повтаряш?
Искаш ли да ти подчертая в колко поста съм ти казал, че НЯМА ТВЪРДА ВРЪЗКА???
Нарочно ли саботираш темата?
Пишеш, без да четеш?

Ок, ще го обясня нестандартно, става ли?

Имаме тежест на лост, който е лагеруван и вертикално закрепен, нали така?
Ако успеем по някакъв начин да променяме ъгъла на действие на гравитацията и го правим в последователност - тежестта ще върти лоста, така ли е?

Тук понеже не може да променим ъгъла на гравитационния вектор - променяме ъгъла на самата система, гравитацията и инерцията на масата върши останалото!
По-просто от това не мога да ти го обясня (а и не вярвам друг да успее)!

juliang:

--- Цитат на: atos в Юли 24, 2015, 02:45:28 pm ---Ето виж тук:

Силата, с която първо вадиш системата от равновесие горе (избери си една-синята или червената), би трябвало по твоята логика да е достатъчна, ако я приложим в обратна посока, за да спре тежестта, след като се е задвижила!
Да...ама не ;D

--- Край на цитат ---
Атос, не тръгвай от вертикална позиция на оста - такава няма в никакъв момент при работата на системата. Естествено че като приложиш дадената сила (синята или червената) тежестта ще падне по-ниско и след това ще трябва да възстановиш тая прахосана енергия. Нарисувай оста в работно положение - наклонена - и след това ме попитай отново.

--- Цитат на: atos в Юли 24, 2015, 03:18:20 pm ---Тук не разглеждаме система с ТВЪРДА ВРЪЗКА и не знам защо все го повтаряш?
Искаш ли да ти подчертая в колко поста съм ти казал, че НЯМА ТВЪРДА ВРЪЗКА???
Нарочно ли саботираш темата?
Пишеш, без да четеш?

--- Край на цитат ---
Какво тогава вързва топуза с оста? Верига, ластик, пружина? Какво разбираш ти под "твърда връзка"?
Да, разбрах че оста се върти, но разстоянието между оста и топуза остава винаги постоянно. На това аз викам "твърда връзка".

--- Цитат на: atos в Юли 24, 2015, 03:18:20 pm ---Ок, ще го обясня нестандартно, става ли?
Имаме тежест на лост, който е лагеруван и вертикално закрепен, нали така?

--- Край на цитат ---

Не. НЕ Е ТАКА. Аз се уморих да обяснявам че лоста НИКОГА няма да е във вертикална позиция, когато машината е сглобена и готова за пуск. Дали ще е на 4-5 градуса както твърдиш ти, или ще е 45 градуса както твърди Макс няма особено значение. НИКОГА при нормалната работа на системата оста НЯМА да е вертикално.
И точно от тази грешна постановка, на която стъпват твоите обяснения стигаме до тоя спор.

П.С. а вероятно отново стигаме до това че ти говориш за друга система. Всичко което пиша аз е въз основа системата, която се вижда на клипа който Макс е предоставил.
Да, може системата горе да е с прорез, в който оста да се клати само напред-назад или само наляво-надясно. Но и тогава като стигнеш в крайно ляво положение, ще е необходима значителна сила да го върнеш в крайно дясно. Нарисувай оста в крайно дясно положение, приеми че то е стартово за системата (всичко е в покой) и кажи колко сила ще трябва да се приложи, за да отиде лоста в крайно ляво.

getca:
Гледам, чета, чеша се тук-там и тъпея, ъхъ  :o ??? Тъй като в тая постановка не виждам намесени странни субстанции от сорта на оргони и подобни, що ли ми се привиждат рисунки с нанесени вектори на сили и тям подобни ?.. Хмм, маса писане и търкане на клавиши без никаква мисъл, а тия неща са отдавна описани как стават в една наука, наречена Теоретична механика, мда. Само не казвайте, че там имало догми и прочие, че ще е смешно да оборвате натрупван със столетия, а може би и повече човешки опит. Има ли нужда да изреждам колко неща в съвременния ни лъскав свят работят, сметнати именно благодарение на същата наука.
В тоя дух на чесане и размисли се питам що досега никой от спорещите тук не е прикачил една читава рисунка на въпросната чудесия с вектори на действащите сили, ами се пънете да се надприказвате/надписвате/ ?.. Е, тогава може вече да се види кой крив, кой прав, че нали знаете приказката за фактите и Боговете. Па некой печен в 3d софта може да спретне и една анимациика за нагледност.
Ехе, май се размечтах.
Атос, ако не ти се нрави написаното спокойно пущай гумата в действие, но бях длъжен да го напиша.

ndm:
Опитах се да направя нещо на SOLID. Най-важната връзка не можах да я накарам да стане но нямах повече време. Някой ако има желание може да пробва да я направи. 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия