Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962

<< < (9/123) > >>

GreenHulk:
Е може хората да са го видели в ютуб или другаде и да са пробвали реплика, но ако опита да се патентова това дали няма да е в случая под въпрос.
Според мен така имаме наслагване на инерция и гравитация - като понеже е под ъгъл, силата  ще действа в различни направления, не само надолу.

макс1962:
Шефе, мисля, че грешиш. Гравитацията идва от постоянната промяна на ъгъла на кардана (нека така да наричаме полувертикала, та да не стават грешки). Нещо като магарето и моркова. Точно когато тежестта на хоризонталното рамо си мисли, че е стигнала най-ниската точка, карданът се накланя и тежестта остава назад от ДМТ. И от гравитацията отново се стреми да иде надолу. Да, много неща трябва да се синхронизират. Като например да се намерят оптималните обороти. Мисля, че трябва да се тръгне от 9,81 метра в секунда и да се намаляват докато отговорят на ъгъла. Затова вчера питах за обороти при 5 метра. Ако са по-малко ще се губи ефект, ако са прекалено ще се получи завихряне. Друго - елмоторът горе трябва да е вързан шарнирно за кардана т.е само да променя ъгъла, а не да определя оборотите му. Лагеруването в долния край на кардана също е сериозен проблем. Но.....радвам се, че темата тръгва и с удоволствие и внимание ще прочета всички мнения.

Брадатия:
Поне на клиповете които гледах ми се вижда не повече от 2-2,5 об/сек. Ако търсиш 5м периферна скорост при радиус 1м, то се получават 0,8 об/сек. Незнам дали трябва да коригираш рамото или ще пробваш при тези обороти, но сигурно има златно сечение обороти/рамо за да не стане някой Голиат. Виж това задвижване как е решено. Практически двигателя тръгва без товар.
  http://www.youtube.com/watch?v=pw3lpFvuzps

макс1962:
Това го гледах няколко пъти, но е доста по-различно. Струва ми се, че тук се разчита повече на инерция, отколкото на гравитация. Освен това е много съмнително каква мощност ще излезе долу.

Аtos:
Макс, същия е основният принцип тук, само че въртенето на основния вал се стимулира чрез клатене, не чрез директно завъртане.
Добавена е втора тежест, за да компенсира отчасти биенето поради голямата ексцентричност и за увеличаване на баластната маса. Единственото, което ми е мътно е радиалният луфт между тежестите...като идея ми е почти ясно, но като изпълнение...?

Ъгъл от 30-40 градуса е огромен и няма да ти трябва чак такова отклонение на централния вал!При ъгъл около над 15 градуса ще трябва огромна сила отгоре за поддържане на въртенето, защото се изместват векторите яко!
Обяснявам го така - ако имаш 300-400 кг. греда вертикално изправена, ще ти трябва малко усилие да я държиш изправена с ръце, дори ако е наклонена на 5-6 градуса.
Ако я "изпуснеш" да се наклони под по-голям ъгъл вече-няма удържане и може да те смаже!
" Гравитацията идва от постоянната промяна на ъгъла на кардана" - тя си е постоянна, само че сменяйки ъгъла на оста, просто я насочваш да действа в различна посока.
Посоката на гравитационното действие не се променя спрямо Земята, а спрямо установката, в това е целият принцип. Но това ти е ясно, отдавам го на неточно изразяване:)
Колкото до електромотора горе - точно той определя оборотите, затова трябва да се намерят оптималните обороти за най-голям ефект и да се фиксира ел.мотора на тях.
Трябва да се предвиди и компенсация за енергията, подавана в мотора при натоварване на осн. вал от консуматор! Тук ще трябва някакъв контролер за поддържане на постоянните обороти, подобно на автоматичните системи в автомобил на празен ход-като включиш фарове или чистачки, автоматично се подава по-висока мощност, за да компенсира пада на обороти.
Нека колегите, занимаващи се с електроника да се изкажат за варианти.

--- Цитат на: макс1962 в Януари 16, 2015, 05:04:49 pm --- Както са го направили тези пичове няма да стане. При сериозна тежест и обороти ще се счупи отгоре всичко от центробежната сила.
 Защо баластът да трябва да е долу? На 80-100 см над карето на кардана ми изглежда най-добре. Ако е по-долу се губи " полезен работен ход" и силно ограничава ъгъла, до който е възможно да се наклони валът. А ако е по-високо може да се наклони до около  30-40 градуса. Което би трябвало да е достатъчно.

--- Край на цитат ---
Тук грешиш малко! При сериозни обороти, просто ще се "стопи" гравитационната компонента и излизаш от принципа-няма да работи, споменах ти го по-горе, не си го забелязал!
Баластът трябва да е възможно най-долу, за да се ползва по-голямо рамо на лоста (лост от втори род) и по-малко усилие за задвижването.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия