Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962

<< < (83/123) > >>

Аtos:

--- Цитат на: juliang в Юли 27, 2015, 10:51:27 am ---При изместване на горната опора се получава повдигане на тежестта. Да, повдига се чрез лост, което намалява силата, но не намалява енергията която е необходима.
Колкото енергия вложиш в повдигането на тежестта, толкова ще получиш при нейното спускане.

--- Край на цитат ---
Невярно - неизмерено, недоказано!
Разликата е като тази между бягане 10 километра и преодоляването им с велосипед.

--- Цитат на: juliang в Юли 27, 2015, 10:51:27 am ---Това че цялата система се върти изобщо не променя нещата.

--- Край на цитат ---
Променя всичко!

--- Цитат на: juliang в Юли 27, 2015, 10:51:27 am ---Вече 10-тина страници никой не споменава нищо за центробежната сила, което за мен е обнадеждаващо. Но щом на никой не му трябва тая центробежна сила, предполагам ще се напънем да измислим конструкция, която да има същата функционалност, но няма да се върти. И тогава заблудата вече ще лъсне.

--- Край на цитат ---
Напротив!
И аз и RUS в няколко поста ти обяснихме, че центробежната сила при по-високи обороти е пречка, защото "поглъща" гравитацията и измества силовия вектор настрани!
А ако няма въртене - изобщо няма КОНЦЕПЦИЯ (поне не и тази, която разглеждаме)!

--- Цитат на: juliang в Юли 27, 2015, 10:51:27 am ---Макс, предлагам ти да проведеш следния експеримент. "Обърни" начина на работа на конструкцията. Откачи лоста в горната част - този който води кардана по пръстена, който предава енергията от мотора към тръбата на кардана.

--- Край на цитат ---
НЯМА подобно предаване, лостът НЕ предава въртящ момент!

--- Цитат на: juliang в Юли 27, 2015, 10:51:27 am ---След това завърти джантата долу на ръка. Хващам се на бас, че "по магически начин" ролката горе ще почне да обикаля по пръстена. Обаче ти ще трябва да прилагаш огромни усилия да въртиш джантата, а горе дори и малко усилие ще е достатъчно да спре движението на ролката. И в момента в който ролката горе се спре от нещо, енергията която влагаш да въртиш джантата ще почне да повдига топуза. Ще е много, много трудно да повдигнеш топуза дори и малко.
После се замисли защо се получава така.

--- Край на цитат ---
Хайде ти се замисли, що е така, а? Щото сам се оборваш в момента!

juliang, наистина ли ни мислиш за тъпи или незапознати със ЗЗЕ?
Не ти ли хрумва, че хора със сериозни разбирания в областта на физиката и кинематиката по-точно, ще "търсим под вола теле", рискувайки да се изложим като профани?

макс1962:
Ами това е супер! Значи входящата мощност може да се намали наполовина, без това да даде негативно отражение надолу.
Пичове, не мога да меря нищо. Всичко с което разполагам - малък електрожен, два ъглошлайфа, ръчна бормашина, 5 кила гаечни ключове и заден двор на изоставена къща.
juliang, не виждам смисъла от това да откача и въртя наобратно. Аз съм убеден, че отдолу ще излезе повече, отколкото се вкарва отгоре. Ако не бях, отдавна щях да включа шлайфа и да нарежа всичко на малки парчета.
За оборотите - няколко пъти писах, че ако са прекалено високи топузът няма време да пада и се получава завихряне. Тогава си оставаме само с една инерционна сила. Гравитационната отива на кино. На този етап смятам, че най-добрите са между 60 и 80.
RUS, поздравления! Действай смело. Не грешиш.

juliang:

--- Цитат на: atos в Юли 27, 2015, 04:58:28 pm ---Невярно - неизмерено, недоказано!

--- Край на цитат ---
А някой от форума дет се опитва да репликира това да не би да е измерил нещо?

--- Цитат на: atos в Юли 27, 2015, 04:58:28 pm ---Разликата е като тази между бягане 10 километра и преодоляването им с велосипед.
--- Край на цитат ---
Откъм чиста механика колкото и да ти е странно е едно и също - маса еди-колко-си килограма се вдига/сваля на еди-колко-си. Това че човешкото тяло е несъвършено не значи че велосипеда е перпетуум мобиле. Просто при велосипеда имаш по-ефективно използване на енергията - хабиш по-малко.

--- Цитат на: atos в Юли 27, 2015, 04:58:28 pm ---juliang, наистина ли ни мислиш за тъпи или незапознати със ЗЗЕ?
Не ти ли хрумва, че хора със сериозни разбирания в областта на физиката и кинематиката по-точно, ще "търсим под вола теле", рискувайки да се изложим като профани?
--- Край на цитат ---
Все повече тази хрумка се утвърждава в мозъка ми... Нищо лично.

--- Цитат на: RUS в Юли 27, 2015, 08:01:00 pm ---Представи си че имаш товар 100 кг. в количка с две колела.Колкото по дълго е рамото на дръжките,толкова по малко усилие ще изпитваш като участник в движението на количката.Колкото повече приближаваш дръжките към земята -толкова по голяма сила ще ''ляга'' на ръцете ти.Колкото повече я изправяш толкова по малко усилие ще изпитваш.Докато в граничния момент около 45 градуса просто тежестта ще има нулев натиск и след този ъгъл ще те дръпне против посоката на дръжките като опора ще са колелата на количката.

--- Край на цитат ---
Има някои колички, които не ти тежат на ръцете. Такива например:

Но това не значи, че да караш 100 кила с такава количка по баир нагоре ще е без усилие. Усилието което влагаш в дръжките на обикновената ръчна количка е да задържиш товара, то не ти помага да го придвижваш. Това усилие ще трябва да влагаш и ако не караш количката, а я държиш повдигната на едно място. Но това отново не значи че количката на снимката е перпетуум мобиле. Нито че ако държиш обикновената количка под 45 градуса тя сама ще тръгне да изкачва баири.

--- Цитат на: RUS в Юли 27, 2015, 08:01:00 pm ---Схемата която си начертал както ти дойде няма нищо общо с принципа който се обсъжда.

--- Край на цитат ---
Това, че не разбирате че двете схеми са абсолютно идентични кинематически ми говори за доста сериозни пропуски от часовете по физика в гимназията. Давам ви и малко картинки за размисъл. Да видим дали ще можете да определите дали кинематически схемите са еднакви или различни. Размерите с означения да се приемат за еднакви във всичките примери.

Аtos:
Макс, аз пък имам малко по-различно виждане от това на RUS и то е, че центъра на тежестта трябва да е възможно най-ниско:)
Но това вече са различни концептуални трактовки на принципа, защото всяко решение е възможно, останалото е въпрос на конструкция- рамо, тежест и наклони.
RUS търси висок център, ниски обороти, силен наклон и умерена тежест.
Моята идея е - много голяма тежест, много дълъг лост и нищожно отклонение в наклона.
При това решение, смятам, че центробежната ще е от помощ, времето ще покаже!
И двете решения са правилни, както споменах - въпрос на виждане:)

juliang, а разговорът ми оттук-нататък с теб е абсолютно безполезен, както за мен, така и за четящите!
Ти нямаш за цел да разбереш, а да опровергаеш, въпреки неразбирането си...което е адски деструктивно!
От всичко изписано дотук, малко дете би разбрало идеята, така, че не остава нищо друго, освен да се повтаряме до безкрай, което би било идиотско мисля!

макс1962:
atos, виж сега, за да се завърти карданът в моята конструкция около оста си му трябва рамо (лост) и тежест накрая. Колкото рамото е по-дълго и килограмите повече, толкова по-добре. Затова съм го насочил към долните ъгли. Местенето и нагоре и надолу драстично скъсява дължината му.
Голяма тежест, дълъг лост казваш. ОК, но това трябва да се направи и то не на схема. А за наклона ( отклонението от вертикала) си помисли пак.  Продължавам да твърдя, че колкото повече, толкова по-добре.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия