Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
1939год - реплики на Ганчев, Млеченков и Макс1962
ppipilica:
Тва че е имало вода не е проблем ако намотките са със здрава изолация, прегледай внимателно дали си личи за нарушена такава. Аз имах една помпа дето се беше наводнила и дори си работеше под водата, след като я разглобих и подсуших смених лагерите и стана като нова, в момента си работи без проблем. Измий намотките с мека четка и виж лака как е ако е читав пускай смело.
макс1962:
ppipilica, няма да стане. Докато го отварях се счупи алуминия където е единия лагер. Не подлежи на възстановяване.
Купих го защото ми харесаха киловатите и оборотите. Досега се опитвах да завъртя отгоре с възможно най-малка мощност, но се сетих че " Гладен кон каруца не тегли " и променям тактиката и стратегията ;D.
макс1962:
Забравяш, че това не е макет. Аз също бях забравил и се опитвах да въртя няколко стотин кг железа с 300 вата. За голям вентилатор са достатъчни, но за това май не. И нито морков, нито пържола ще свършат работа.
В момента търся между 1 и 2 киловата. Следва за N-ти път преправяне отгоре ( шайби, обороти, ремъци, обтягане) и после........ще видим, според зависи.
макс1962:
Преди време питах, но не мога да го намеря. А и не ми стана много ясно. Затова питам пак.
Как се преправя елмотор да работи като генератор?
Табелката е неразчитаема, трифазен е, работещ, ако се съди по големината трябва да е 3-4 киловата.
Надявам се, че до няколко дни ще го завъртя с около 2000 оборота и..........съм до тук ;D. Трябва ми контакт 220 излизащ от него.
Радико:
Заел си се с малко трудничка задача. На това му викат асинхронен генератор. Ако ползваш за консуматор само някаква печка или котлон, сиреч чисто активен консуматор нещата се улесняват малко. защото няма да е от значение честотата на генерирания ток. В случая ще използваш само едната от фазите "два от трите извода на двигателя. Към тях трябва да вържеш и контакта и паралелно към него един кондензатор. Само не слагай пусков кондензатор защото ще гръмне след 4-5 минути работа. Необходим е работен кондензатор, такъв който не се изключва след пускането на двигателя. Те са по-мощни и са предназначени за продължителна работа. Стойността на кондензатора е трудно за определяне защото с промяна на тази стойност се осъществява регулирането на генератора. Връзват се повече или по малко кондензатори. Сложи за начало 8-12 микрофарада и ако трябва ги увеличавай. след това остана само запускането на машината нужен ти е един 12V. акумулатор "поне" може и повече който да свържеш към свободният извод и който и да е от използваните за контакта изводи на двигателя. Не директно, през бутон със натискането на бутона ще осигуряваш първоначалният импулс за да започне да генерира машината. Понеже има опасност машината да върне голям ток към акумулатора ако задържиш повече бутона и да го взривиш е желателно да го обезопасиш с един диод. който да е за достатъчен ток, поне 10 ампера и поне 400 волта.
Ако нямаш диод по добре не слагай бутон а давай първоначалният импулс със драскане "със проводника по клемата примерно" Така ще е сигурно че няма да го задържиш повече време неволно. За начало това ти е достатъчно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия