Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
EDM electronics:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Октомври 09, 2022, 04:18:50 pm ---Постоянно токово реле, управление 230 VAC, комутация 20 АDC, работно напрежение 15...300VDC
Електронното реле SSRD представлява електронен модул с вграден мощен транзистор и е предназначен да превключва постояннотокови активни или активно-индуктивни товари с максимален ток от 5 А до 40 А при напрежение до 300 VDC. ЕДМ още коментар нужен ли е от този копи-пейст?
--- Край на цитат ---
Още по-зле. Та това е най-обикновен мосфет транзистор евентуално с оптрон и входен грец за 42 лв. Вкаран е в пластмасова кутийка и залят със смола да си оправдае цената. Какво реле е това, за лапнишарани?
Да ти начертая ли схемата на това реле с цена под 50 ст.? :)
Аз съм гледал това реле:
https://comeco.bg/bg/ssrp/28-elektronno-rele-ssrp16-d-ednofazno-nominalen-tok-16-a-vkhod-436-vdc-rabotno-naprezhenie-do-275-vac.html
Михаил Кузмов:
Когато публикувах за колегите ползващи ФВ панели, имах в предвид именно този тип релета. Ако ти не си разцъкал достатъчно сайта не е мой проблем. Освен това не всеки може да си спретне за стотинки (според теб) такова реле. И последно, като електроникс, помисли за комутиране на SCR (тиристор) в постояннотокова верига! Ще бъде полезно за колегите! Мен не ме мисли, аз съм зидаромазач!
alvion:
Гледах това: Правотоково реле DC SSR 25A 180VDC Цена за 1 брой 18.90 лв.
SSRDC 25A 180VDC е електронно безконтактно DC реле, което може бързо, често и за продължителен период от време да комутира правотоков товар. Предимството му пред електро-механичните релета е, че няма искрене при превключване на контактните тела, няма движещи се части, което значително увеличава живота на релето. И не на последно място са значително по-бързите комутации спрямо механичните релета.
Основни характеристики:
Тип реле: DC-правотоково;
Версия на релето: 25A /180 VDC;
Управляващо напрежение: 3 VDC ÷ 9 VDC;
Максимален ток на изхода: 25A;
Номинално напрежение на комутация: 180 VDC;
Максимална честота на превключване: 15 kHz;
Индикация за включено захранване;
Индикация за управляващо напрежение;
Размер на платката: 44mm x 30mm.
И дори ви предложих помислих си, че ще може да се смени MOSFET транзистор IRFP460 (500V20A):
EDM electronics:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Октомври 09, 2022, 05:37:51 pm ---... като електроникс, помисли за комутиране на SCR (тиристор) в постояннотокова верига! Ще бъде полезно за колегите!
--- Край на цитат ---
Няма особен смисъл да ползваш тиристор в постояннотокова верига, т.к. за тази цел има достатъчно добри транзистори - биполярни и полеви.
Но за целите на спорта ще ти кажа:
Отпушения тиристор в постояннотокова верига може да се запуши, ако направиш така, че напрежението А-К стане по-малко от 2 V. Има два начина: 1. шунтираш тиристора с транзистор, което обезсмисля използването на тиристор и 2. вържеш последователно на тиристора ВЧ-трансформатор и подадеш на управляващата намотка кратък импулс, който ще генерира импулс в работната намотка с обратно напрежение равно на захранващото и разликата между двете не трябва да е по-голяма от 2 V /допустимо е разликата да е отрицателна, но не по-голяма от + 2 V/. Това е равносилно на нулево напрежение - тиристора ще се запуши.
Но както казах подобни гимнастики не са практични, освен ако не е необходим някакъв тригерен режим на тиристора и то във времената, когато електрониката не е била толкова развита или достъпна. Подобни схеми има в старите учебници и списания по електроника. Днешно време при наличието на ИС, които струват стотинки, никой няма да прави такива гимнастики, ще ползва транзистори и ИС.
alvion:
--- Цитат на: EDM electronics в Октомври 09, 2022, 04:31:04 pm ---...
Да ти начертая ли схемата на това реле с цена под 50 ст.? :)
...
--- Край на цитат ---
Здравейте EDM electronics, надявам се ви намирам в добро здраве и настроение, че мене сън не ме хваща от както казахте, че вие знаете как да си направиме постояннотоково SSRD реле 320V20A с MOSFET и Оптрон TLP250 за под 50ст. И тей де с нетърпение ви чакам да дадете вашата 100% работеща схема. Искам да ви Благодаря за предната схема на SSRP zero-cross релетата 275VAC16A, които сте ги разконспирирали на фирмата КОМЕКО, защото никъде не намирам тяхните схеми, а вие сте ги дали, че даже два варианта с различни входни напрежения, още веднъж Благодаря ви.
Много търсих досега с гоогъла в интернета, но нищо, като вашето първото схема не излиза.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия